Publicat 22/5/2020 19:42:11 +02:00CET

El Govern d'Andorra es retalla el salari del 10 al 20% fins a desembre

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, en la roda de premsa el 22/5/2020
SFG

Negocia amb Espanya i França reobrir fronteres al juny coordinadament

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 22 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha aprovat un projecte de llei que retalla el salari entre el 10 i el 20% fins a desembre als membres del Consell de Ministres, secretaris d'Estat, la secretària general i els caps del gabinet del cap de Govern i de protocol.

El text entrarà a tràmit parlamentari aquest dissabte i seguirà un procediment urgent, pel qual es redueixen a la meitat els terminis, ha informat el cap de Govern, Xavier Espot, en roda de premsa aquest divendres.

Els salaris afectats són dels càrrecs electes i de designació política del Govern i de les empreses públiques i parapúbliques, a més dels organismes que depenen de l'Executiu, com Andorra Telecom, Andorra Turisme i la Caixa Andorrana de Seguretat Social, entre d'altres.

Aquells salaris bruts de més de 6.000 euros mensuals, com és el del cap de Govern, es reduiran en un 20%; els de 5.000-6.000 euros (ministres, secretaris d'Estat, secretària general del Govern, cap del gabinet del cap del Govern, cap de protocol i els ambaixadors residents) tindran una reducció del 15%; els de 4.000-5.000 euros es veuran reduïts en un 10%.

Espot ha dit que l'impacte de la mesura, que es preveu que sigui efectiva des de les nòmines de juny i es limita en el temps fins a desembre, "no és enorme" i suposarà una reducció que rondarà els 210.000 euros.

A aquesta xifra caldrà sumar la que provingui d'altres institucions a què es recomana adoptar una mesura semblant, com és el Consell General (parlament) i els organismes que en depenen, els comuns (ajuntaments) i el Consell Superior de la Justícia.

MESURES URGENTS

El cap de Govern també ha exposat un altre projecte de llei que s'entrarà a tràmit parlamentari aquest dissabte, en aquest cas amb procediment d'extrema urgència perquè pugui ser votat pel ple del Consell General dilluns.

Es tracta d'un text de mesures urgents i excepcionals per fer front a la crisi del Covid-19, per ampliar l'abast de les ajudes als autònoms i empresaris ja aprovades en les dues lleis anteriors de mesures urgents, i per aclarir alguns punts de les dues lleis anteriors que podien portar a confusió, entre d'altres aspectes.

FRONTERES

Espot també ha explicat que es mantenen converses amb el Govern espanyol i amb el francès per establir un pla de reobertura de les fronteres "degudament coordinat".

"Andorra no pot sobreviure sense una activitat turística mínima", ha dit, per la qual cosa la situació de les fronteres preocupa l'Executiu des de l'inici de l'emergència sanitària.

AMB FRANÇA

Espot ha anticipat que en els propers dies és possible que es puguin obrir, en règim de reciprocitat, les fronteres, i especialment la francoandorrana donat que les negociacions amb França estan més avançades.

Així, "és possible" que es pugui obrir la frontera el dia 1 ó 2 de juny, encara que no és segur, i es planteja establir l'obligatorietat de l'ús de mascareta per poder començar a recuperar l'activitat turística i fronterera amb més seguretat.