Publicat 10/4/2020 17:43:32 +02:00CET

El Govern d'Andorra regula per primera vegada els ERTO arran de la crisi del coronavirus

Coronavirus.- El Gobierno de Andorra regula por primera vez los ERTE a raíz de la crisis
EUROPA PRESS

Els sanitaris es preparen per provar el poder profilàctic de la hidroxicloroquina

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 10 abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha presentat aquest divendres al Consell Econòmic i Social la segona llei òmnibus de mesures per pal·liar la crisi del Covid-19, i en què es regulen els ERTO per primera vegada al país.

En un comunicat, explica que el nou text es fonamenta en tres aspectes: el primer és la regulació de la suspensió temporal dels contractes de treball i la reducció de la jornada laboral, punt en què l'Executiu vol basar-se "en el principi de corresponsabilitat, però també en el de la proporcionalitat en funció dels salaris".

El segon aspecte que es vol incorporar a la llei "són noves mesures per als autònoms, perquè vegin garantida en tot moment una renda mínima".

L'altre aspecte de la futura llei són les accions de regulació del preu del lloguer i les hipoteques per a les persones que vegin el seu lloc de treball afectat pels ERTO.

La llei, que s'admetrà a tràmit parlamentari dilluns i serà votada en el Consell General --parlament-- dijous, "no deixa sense efecte les mesures ja impulsades en la primera fase".

Així, les empreses i autònoms que ho desitgin "podran acollir-se a les accions aprovades en la llei òmnibus si ho prefereixen", segons el comunicat.

La reunió del Consell Econòmic i Social s'ha fet de manera telemàtica i ha estat presidida pel cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

El Consell Econòmic i Social es va crear a principis de 2020 "amb la voluntat de constituir formalment un fòrum de diàleg entre agents socials del país en àmbits com el laboral, l'ocupacional i els socioeconòmics", i en formen part els representants del Govern, de les organitzacions sindicals i patronals, agents socials i econòmics.

PREPARANT L'ASSAIG CLÍNIC

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat que els sanitaris del país ja han rebut la formació per iniciar l'assaig clínic que vol provar el poder profilàctic de la hidroxicloroquina.

El titular de Salut ha explicat que s'estan "preparant els elements operatius, que són molts, per començar a reportar-ne casos".

L'assaig es fa conjuntament amb l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), i se subministrarà hidroxicloroquina als contactes de positiu per Covid-19, per veure si aquests desenvolupen la malaltia o el tractament ho evita.

Martínez Benazet ha repassat les dades epidemiològiques i ha informat que es registren un total de 601 afectats de Covid-19: 504 d'ells són casos actius, 71 persones es consideren guarides i es comptabilitzen 26 defuncions.

Ingressats a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 40 pacients (set menys que dijous), 16 a la UCI, i el titular de Salut ha lamentat una nova víctima mortal i un nou ingrés a la UCI, després de cinc dies consecutius sense altes en aquesta unitat.

Per a Martínez Benazet és una bona notícia que s'hagi reduït el nombre de pacients ingressats a l'hospital, i ha afirmat que les dades fan veure "en un horitzó proper" l'obertura d'algunes activitats.