Publicat 06/10/2020 20:51CET

El Govern d'Andorra presenta el seu Pressupost 2021 amb un dèficit de 65 milions

El Govern d'Andorra ha entrat a tràmit parlamentari un pressupost pel 2021 "fortament impactat pel Covid-19" i que contempla un dèficit de 65 milions d'euros, segons ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover.
S.F.G.A / JAVILADOT

Assigna 14,2 milions a les conseqüències del Covid-19

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 6 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha entrat a tràmit parlamentari el Pressupost 2021, "fortament impactat pel Covid-19" i que preveu un dèficit de 65 milions d'euros, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el ministre de Finances, Eric Jover.

Ha exposat que la previsió és que la despesa se situï en els 463 milions d'euros i els ingressos en 397,8 milions si es fa un exercici de contenció, tenint en compte la despesa orientada al Covid-19 i preveient una reducció dels ingressos.

En comparació del pressupost de l'exercici actual, en els ingressos es calcula una disminució per impostos directes de 20,5 milions d'euros, la qual cosa és una variació negativa del 23%, i una recaptació 13 milions inferior, un -5%, per impostos indirectes.

Així, els impostos directes suposaran una recaptació de 67 milions, mentre que 283,5 milions arribaran a les arques públiques per imposició indirecta.

També es preveu ingressar 27 milions per taxes i altres 20 en forma de dividends de les empreses públiques elèctrica (Feda) i de telecomunicacions (Andorra Telecom).

Quant a les despeses, el Pressupost 2021 preveu que siguin de 463 milions, amb uns 14,2 destinats a pal·liar les conseqüències del Covid-19 amb accions com a obres per a l'adequació de l'hospital, prestacions per baixes mèdiques i ajudes a famílies.

El ministre de Finances ha destacat el treball de contenció del projecte de llei, i ha recordat que el Pressupost 2020 situava les despeses en els 465 milions i preveia tancar l'any amb una liquidació de 515 milions de despeses.

SALUT I AFERS SOCIALS

Per ministeris, els de Salut i Afers Socials són els que més incrementades veuen les seves partides en comparació al pressupost de l'exercici actual, un 16% i un 9% respectivament.

Així, Salut tindrà en 2021 un pressupost de 81,9 milions d'euros, el més elevat de tota l'administració, i el d'Afers Socials, Habitatge i Joventut serà de 31,2.

Jover ha destacat que el Ministeri d'Ordenació del Territori, i concretament les partides d'infraestructures, són les "més penalitzades d'aquest pressupost", que experimenta una variació negativa del 19% respecte al de 2020.

El titular de Finances ha dit que, en l'actualitat, la inversió privada pot mantenir l'activitat del sector de la construcció i es pot reduir la inversió pública, encara que la situació s'haurà de "reequilibrar" en exercicis propers.

NIVELL D'ENDEUTAMENT

La Llei de finances públiques estableix diferents límits cercant la sostenibilitat de les finances dels successius governs, però a causa del Covid-19 aquest 2020 no es van a complir tots els requisits, la qual cosa tampoc preveuen que passi en el Pressupost 2021.

Un d'aquests límits és que el nivell d'endeutament no pot superar el 40% del PIB; la primavera passada s'estava en el 33%, ara es preveu tancar l'exercici en el 43,9% i per a l'exercici 2021 es calcula que se situï en el 40,5%.

Encara que per 2022 es prevegi estar una altra vegada dins dels límits, seguirà sent "pitjor" que el nivell que es tenia abans de l'emergència sanitària causada pel nou coronavirus, ha recordat Jover, i ha afegit que s'haurà de mantenir l'esforç per reduir-ho.

Aquests nivells d'endeutament s'expliquen, en part, pels dèficits previstos per al tancament d'enguany, de 99 milions d'euros, i del pressupostat per a l'any vinent; també influeix la baixada del PIB un 10,3% aquest any.

Per a l'exercici 2021 es treballa amb la previsió que el PIB experimenti un rebot fins al +8%, per situar-se en els següents exercicis en creixements "però més lleus", i que no es recuperi el nivell previ a la crisi fins al 2023, segons les dades del Govern.

Jover ha manifestat que s'està treballant l'escenari "més realista" i ha advertit que s'hauran d'anar corregint les dades segons la situació sanitària.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés