Actualitzat 19/07/2025 13:23

El Govern congolès i l'M23 signen una declaració de principis cap a la pau a l'est de la RDC

Archivo - Un manifestant amb la bandera congolesa protesta contra la guerra a la RDC
Europa Press/Contacto/Richard Zubelzu - Archivo

L'acord preliminar comprèn "el respecte a un alto el foc permanent" així com "mesures de confiança" mútua

Deixa en l'aire, a l'espera de noves negociacions, la situació als territoris ocupats per les milícies a la regió de Kivu

MADRID, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern de República Democràtica del Congo i les milícies del Moviment 23 de Març (M23) han signat aquest dissabte una declaració de principis que contempla com a punt de partida un alto el foc del conflicte a l'est del país africà, escenari de mesos de combats que han provocat constants èxodes en la població i un nombre de víctimes encara impossible de determinar amb exactitud.

El text ha estat signat després de diverses setmanes de negociacions a la capital de Qatar, Doha, en el que es tracta del segon document formal signat entre les dues parts, després de la declaració conjunta del 22 d'abril en la qual Kinshasa i les milícies, amb el seu braç polític, l'Aliança del Riu Congo (AFC), es van comprometre a "treballar per a la conclusió d'una treva".

Les línies generals de l'acord comprenen "el respecte a un alto el foc permanent" a la zona, "inclòs el cessament dels atacs per aire, terra, mar o llacs, la fi de tota propaganda d'odi i la prohibició de prendre posicions per la força".

A més, estipula la creació d'un mecanisme de verificació de l'alto el foc en el qual participin la missió de pau de l'ONU al país, la MONUSCO, així com "mesures per al foment de la confiança, inclòs l'establiment d'un mecanisme, facilitat pel Comitè Internacional de la Creu Roja, "per organitzar l'alliberament de detinguts d'interès".

De la mateixa manera, estipula un "full de ruta" per "restablir l'autoritat estatal a l'est de la República Democràtica del Congo, que s'especificarà en el pròxim acord de pau", així com el "compromís amb la tornada voluntària i digne de les persones refugiades i desplaçades internes, en coordinació amb els països d'acolliment i l'agència de l'ONU per als refugiats (ACNUR).

En una primera reacció a la signatura de l'acord, el portaveu del Govern congolès, Patrick Muayaya, ha anat més enllà en assegurar que la declaració "té en compte les línies vermelles que sempre hem defensat, inclosa la retirada innegociable de l'AFC/M23 de les parts ocupades, seguida del desplegament de les nostres institucions" en aquestes zones.

L'M23, cal dir, mai ha declarat explícitament fins al moment la seva intenció d'abandonar les poblacions que està ocupant, en una prova del llarg camí que han de recórrer els mediadors en la seva recerca d'un acord de pau definitiu. L'acord preliminar, ara com ara, només recull que les "parts reconeixen que el ple restabliment de l'autoritat de l'Estat a tot el territori nacional constitueix un element clau de l'acord de pau, que inclourà les modalitats i el procés d'aquesta restauració".

Per a una altra mostra, les Nacions Unides van informar ahir mateix que encara continuen els combats entre les milícies i un altre destacat grup armat, aquesta vegada afí a l'exèrcit congolès, els anomenats Wazalendo.

A Kivu del Nord, als territoris de Rutshuru i Lubero, els socis de l'ONU sobre el terreny van informar de continus enfrontaments entre rebels de l'M23 i milícies locals. A principis d'aquesta setmana, es va informar de la mort de vuit civils i que més de 42.500 persones es van veure obligades a fugir de la violència en aquesta zona del país.

A la veïna província de Kivu del Sud es produeixen des de principis de juliol combats violents entre l'M23 i altres grups armats, especialment als territoris de Walungu, Kabare, Fizi, Mwenga i Kalehe, que han provocat el desplaçament d'almenys 37.000 persones, d'acord amb el portaveu del secretari general de l'ONU, Stéphane Dujarric.

Muyaya ha insistit, no obstant això, en un gest d'optimisme, que l'acord de principis "conté diversos compromisos clars amb la pau, la protecció dels civils i la sobirania nacional, i aplana el camí per a l'inici de les negociacions sobre un acord de pau integral en els pròxims dies que posi fi de manera definitiva al conflicte a l'est de la RDC".

El text apunta un termini d'entre una setmana i deu dies a partir de la signatura d'aquesta declaració de principis per començar la segona fase de negociacions. El portal congolès 'Actualité' parla del començament d'aquest diàleg a tot estirar el 8 d'agost, amb una signatura prevista pel 18 d'aquest mes.

Aquestes converses han representat una continuació del procés diplomàtic iniciat a Washington i que van comprendre una primera declaració de principis signada a l'abril entre la RDC i Rwanda per aturar la dimensió internacional del conflicte --el Govern congolès acusa el ruandès de finançar l'M23, cosa que desmenteixen les autoritats del país veí-- seguida el 27 de juny per un acord bilateral entre Kinshasa i Kigali, sota la mediació dels Estats Units.

Contador