Publicat 30/6/2020 22:51:06 +02:00CET

El Govern central estudiarà cas a cas la reobertura de fronteres amb els 15 països de la llista consensuada de la UE

BRUSSEL·LES, 30 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Espanya estudiarà cas a cas la reobertura de la seva frontera exterior als 15 països de la llista consensuada de la UE, on apareixen el Marroc i la Xina, però no els Estats Units, Rússia, el Brasil o Cuba.

Fonts de l'Executiu esperen que el procés sigui àgil i es puguin reobrir les fronteres a residents dels 15 països que inclou la recomanació de la UE "al més aviat possible". De moment no marquen un calendari, ni fixen una data, tot i que el missatge de la UE és que el trànsit a la seva frontera exterior es reactivarà aquest mateix dimecres en aquestes primeres destinacions.

Entenen que la decisió d'aquest dimarts a Brussel·les estableix criteris comuns i coordinats i obre un "camí progressiu", i que cada Estat membre treballarà de forma bilateral per restablir, de forma gradual, l'aixecament de les restriccions a les fronteres exteriors.

UNA LLISTA REDUÏDA

Els 27 han completat aquest dimarts el procés formal que dóna llum verda a la primera llista reduïda de països als quals obriran la frontera exterior de la Unió Europea a partir d'aquest dimecres, 1 de juliol, després de tres mesos tancada pel coronavirus. La llista està formada per països amb una situació epidemiològica similar a la dels països de la UE.

Els primers països els residents dels quals podran començar a viatjar a partir d'aquest dimecres a destinacions europees són Algèria, Austràlia, el Canadà, el Japó, Montenegro, el Marroc, Nova Zelanda, Rwanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunísia, l'Uruguai, Geòrgia i la Xina, encara que aquest últim està subjecte a la condició de reciprocitat.

Espanya seguirà la recomanació del Consell i inicia un procés gradual de les restriccions començant per aquests països. La relació de països també ha de tenir en compte la reciprocitat que apliquen a l'entrada de ciutadans de la UE.

En el cas de la Xina, la recomanació de la UE fixa l'obertura sobre la base de les mesures que adopti aquest país. Sobre el Marroc i Algèria, que mantenen encara les seves fronteres tancades, tant a estrangers com a nacionals, les fonts expliquen que la reobertura es farà sobre la base de la bilateralitat: l'aixecament de restriccions que tots dos països mantenen serà coordinat. Reiteren que no es tracta d'imposar sancions ni limitacions, sinó de treballar de forma conjunta en matèria de fronteres.

CONTROLS EN FRONTERA

Pel que fa a la capacitat per realitzar controls sanitaris en frontera, el Govern espanyol defensa estar preparat per gestionar aquests controls, que, insisteixen, seran iguals als quals es realitzen amb viatgers que provenen de l'espai Schengen.

Els recursos per realitzar aquests controls en els aeroports s'han reforçat aquesta setmana, tenint en compte que el Ministeri de Sanitat treballava amb aquest calendari per reobrir a partir de matí les fronteres externes de la UE.

"Tots els aeroports amb vols internacionals serà controlats i supervisats per Sanitat exterior", recalquen les fonts consultades, que insisteixen no obstant això que l'obertura de fronteres es realitza amb països on ja existeix una prevalença baixa del virus.

Contador