Actualitzat 20/5/2020 8:06:08 +00:00 CET

El Govern central estableix que l'ús de les mascaretes sigui obligatori

Diverses persones caminen protegides amb màscares.
María José López - Europa Press

S'hauran de dur al carrer, en espais a l'aire lliure i tancats on no es pugui mantenir una distància de dos metres

MADRID, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern central ha fixat l'obligació d'utilitzar qualsevol tipus de màscara a partir d'aquest dijous a la via pública, en espais a l'aire lliure i tancats d'ús públic o que estiguin oberts al públic sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres.

Així ho estableix una ordre que signa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i recull el BOE d'aquest dimecres, en la qual s'especifica que queden exclosos d'utilitzar màscara els nens menors de sis anys. Això sí, és "recomanable" per als nens d'entre tres i cinc anys.

Entre les excepcions també hi ha les persones amb dificultats respiratòries i a les quals els resulta contraindicat per motius de salut justificats. No estaran obligats a fer-la servir els qui per una situació de discapacitat o dependència presenten alteracions de conducta.

Tampoc no serà obligatori en el desenvolupament d'activitats en les quals, per la seva pròpia naturalesa, resulta incompatible com, per exemple, la ingesta d'aliments i begudes. Finalment, aquesta ordre eximeix de dur-la als qui al·ludeixin causes de força major o a una situació de necessitat.

L'Executiu ha explicat que l'ús generalitzat de les màscares està justificat "no només per la seva alta transmissibilitat, sinó també per la capacitat que han demostrat per bloquejar l'emissió de gotes infectades, molt important quan no és possible mantenir la distància de seguretat".

Així mateix, segons recull l'ordre, cal seguir un principi de precaució que permeti continuar per la via de la reducció dels casos de contagi de la malaltia a Espanya, principalment quan no es disposa d'altres mesures com la vacunació.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés