Actualitzat 16/12/2014 10:19

Google News tanca a Espanya per l'arribada de la Llei de Propietat Intel·lectual

Google News
Foto: PORTALTIC

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

Google News Espanya ha tancat aquest dimarts 16 de desembre a la matinada i les publicacions espanyoles deixaran d'estar incloses en el cercador, a causa de a la nova Llei de Propietat Intel·lectual, que preveu un dret de compensació econòmica irrenunciable per als editors de notícies per part dels agregadors de notícies que indexen els seus continguts. Espanya es converteix així en el primer país del món on es tanca aquest servei.

   En un comunicat publicat a la pàgina, Google lamenta el tancament i assegura comprendre el "descontentament" dels usuaris amb la situació, i alhora subratlla que continuarà mantenint el seu "compromís" d'"ajudar i treballar amb el sector de la informació".

   El tancament va ser anunciat la setmana passada pel director de Google News, Richard Gingras, qui va precisar que Google News no guanya diners, de manera que "aquest nou enfocament simplement no és sostenible" i que Google News crea "valor real" per als mitjans reenviant la gent a les seves respectives pàgines i els ajuda a generar ingressos per publicitat.

   "És un servei que centenars de milions de persones estimen i en què confien, incloent molta gent a Espanya. És gratis i ho inclou tot, des dels diaris més importants del món fins a publicacions petites o blogs. Els editors poden elegir si volen que els seus articles surtin a Google News i la majoria decideixen que sí per bones raons", ha afegit.

   Per la seva banda, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, responsable de la norma, ha precisat que tot i que la llei entra en vigor el gener del 2015 i té efectes legals, requereix d'un desenvolupament reglamentari. Per això, preveu que no serà fins al segon semestre del 2015 quan editors i agregadors es podran seure a negociar els termes de la nova taxa.

El GOVERN CREU QUE L'EMPRESA S'AVANÇA

    El ministre José Ignacio Wert considera que Google s'ha avançat prenent la decisió de tancar Google News a Espanya perquè la compensació econòmica als editors per part dels agregadors, recollida a la Llei de Propietat Intel·lectual, encara s'ha de negociar entre les dues parts.

   "En el cas de l'aplicació d'aquesta compensació estaríem pendents del desenvolupament reglamentari que marcaria la forma de negociar entre els agregadors i els mitjans titulars dels drets de propietat intel·lectual, com es pot arribar a aquesta compensació, i la decisió de Google s'ha avançat a aquest desenvolupament reglamentari", ha explicat als passadissos del Congrés.

   Tot i això, la companyia també ha destacat que la decisió és "irrevocable" i va argumentar l'avançament de la mesura. "Volem estar en un marc legal adequat i per això ens avancem. No volem pagar per un servei que és gratuït i si arribés l'1 de gener i ens neguéssim a pagar, podríem incórrer en una situació legal complexa", ha destacat.

NO AFECTA EL CERCADOR

   Google també ha precisat que el tancament d'aquest servei no afectarà "de cap manera" al cercador, sinó que comportarà més dificultats als usuaris a l'hora de trobar notícies. Segons ha explicat un portaveu de la plataforma a Europa Press, aquesta decisió afectarà únicament Google News, ja que la Llei de Propietat Intel·lectual "només fa referència" als agregadors de notícies. Al cercador continuarà apareixent l'apartat de notícies, si bé aquesta part "és indexació natural d'internet".

   "Trobar-les ara serà més complicat i els usuaris hauran de fer una recerca més proactiva", ha indicat aquest mateix portaveu, qui ha recordat que els mitjans de comunicació "sempre han pogut decidir què indexar i què no".

   En qualsevol cas, ha assenyalat que Google continuarà en contacte amb els mitjans de comunicació "de manera proactiva" en la part comercial per "ajudar a tenir més usuaris i ingressos a través d'internet" mitjançant la implementació de noves eines.

   Precisament, l'Associació d'Editors de Diaris Espanyols (AEDE) ha assegurat que els principals editors consideren "beneficiós" l'acord per comercialitzar una part significativa de la seva publicitat a Internet a la plataforma PMP operada sota tecnologia de Google.

AEDE VOL CONTINUAR NEGOCIANT

   En aquest sentit, AEDE ha manifestat el seu interès en continuar negociant amb Google acords que siguin "beneficiosos per a les dues parts en diferents àmbits" i, en concret, en el que està relacionat amb l'aplicació de la nova Llei de Propietat Intel·lectual espanyola. Per aquesta raó, ha manifestat la seva confiança que l'actual situació "pugui canalitzar-se en benefici de les dues parts".

   Google News té més de 70 edicions internacionals i 35 idiomes, dirigint a nivell global 10.000 milions de 'clics' al mes als editors, segons les xifres de la companyia estatunidenca.

   En altres països europeus ja es va produir aquest mateix debat, si bé mai es va arribar al tancament a causa que no es va plantejar aquest caràcter d'irrenunciabilitat a la llei.

   Per exemple, a Alemanya, davant de la petició dels mitjans de monetitzar els seus continguts, Google va optar per retirar-los tots de Google News i obligar qui volgués tornar a donar-se d'alta en el servei, ja que entenia que es tractava d'una opció "voluntària". La majoria de les publicacions van tornar al servidor i alguns com Axel Springer van optar per tornar un mes després, malgrat el seu rebuig inicial.

   A França no s'ha arribat a redactar una llei, però finalment es va arribar a un acord pel qual el cercador es va comprometre a pagar 60 milions d'euros per a un fons d'ajuda en la implementació de noves tecnologies, al qual només poden accedir les empreses d'informació general.

   Un dels primers països en què els mitjans es van posicionar en contra d'aquest servei va ser Bèlgica i, de fet, un tribunal va prohibir al cercador difondre textos i fotografies d'alguns diaris. Tot i això, també es va arribar a un acord a finals del 2012 de promoció conjunta dels productes dels mitjans.

   En el cas d'Àustria, on Google també podria haver-se enfrontat amb una situació semblant, també es va rebutjar finalment l'aprovació d'una nova Llei de Propietat Intel·lectual que ratificava aquest tipus de remuneració.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés