Publicat 14/01/2014 14:43

Gervasio Sánchez i Samuel Aranda clamen contra l'"apagada informativa" a Síria

Acto de apoyo a los periodistas secuestrados en Siria en el Col.De Periodistes
EUROPA PRESS

Reclamen el retorn dels tres periodistes espanyols segrestats al país

BARCELONA, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

Els fotoperiodistes Gervasio Sánchez i Samuel Aranda, la corresponsal a l'Afganistan Mònica Bernabé i els periodistes Xavier Mas de Xaxàs, Joan Roura i Marta López han clamat aquest dimarts contra l'"apagada informativa" que viu Síria, a causa de l'objecte de conflicte que s'han convertit els informadors.

En un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya als periodistes Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricard García, segrestats al país sirià, els professionals han carregat contra els abusos que pateixen els periodistes en zones de conflicte, i especialment ara que grups armats s'han adonat de la font de recursos econòmics que suposa un segrest, ha dit Aranda.

El fotoperiodista ha observat que, a més de l'interès econòmic, als segrestadors els mou també un odi cap als països occidentals: "Ho estem fent francament malament des d'aquí", ha afegit Aranda.

Tots han manifestat el seu més estret suport als familiars i companys directes dels professionals segrestats, han reclamat el seu retorn aviat i han recordat que la llibertat d'expressió és l'eina de treball bàsica del professional de la informació.

Sánchez ha titllat de "frustrant veure com una situació calamitosa com Síria fa molt difícil la cobertura del conflicte", i ha constatat la impossibilitat i dificultats extremes d'exercir aquest treball fins al punt d'haver d'avortar missions de cobertura en zones de conflicte armat.

La redactora cap de l'àrea d'internacional d'El Periódico de Catalunya, Marta López, ha defensat la necessitat de cobrir aquests conflictes, quan ara planeja el dubte de si realment calia enviar corresponsals com Marginedas --segrestat el setembre-- al citat país.

"Sí que calia cobrir Síria, com es va als parlaments i als camps de futbol, però s'han de donar les condicions necessàries", ha remarcat López, que ha dit que si hagués de prendre ara una decisió diria que no.

"L'interès per un conflicte creix quan deixem de parlar de xifres i comencem a parlar d'històries", ha destacat López, que ha afegit que això succeeix quan envies un periodista al territori dels fets.

PERIODISME LOCAL

La corresponsal d'El Mundo a l'Afganistan Mónica Bernabé ha subratllat que "es pot fer bon periodisme al costat de casa; si ets bon periodista aquí seràs bon periodista allà", ha dit.

També ha vist "molt injust" que corresponsals de guerra passin a ser considerats molt valents quan decideixen anar-se'n a cobrir un conflicte, i siguin vistos com 'kamikazes' quan són segrestats, quan en realitat mesuren molt els perills i també s'enfronten amb una qüestió de sort.

El periodista de l'àrea d'internacional de TV3 Joan Roura ha lamentat que Síria s'ha convertit en un país opac a causa del treball d'empreses, guerrillers, governs i poders fàctics: "Han aconseguit fer-nos callar".

L'acte, conduït per Xavier Mas de Xaxàs, ha convocat desenes d'estudiants de comunicació, i entre el públic també es trobaven alguns familiars dels periodistes segrestats i professionals com Jordi Évole.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés