Gantz i Netanyahu demanen el mandat per formar Govern davant la igualat dels resultats a Israel

Publicat 18/9/2019 18:24:07CET
Dues persones es preparen per votar durant les eleccions d'Israel.
Oren Ziv/dpa

MADRID, 18 set. (EUROPA PRESS) -

Els líders dels dos partits més votats en les eleccions parlamentàries a Israel, Benjamin Netanyahu i Benjamin Gantz, han apostat per demanar la responsabilitat de formar un nou govern, tot i que els resultats oficials presenten un panorama en què seria dificil formar una coalició majoritària a la Knesset.

Amb un escrutini del 91%, el Partit Blau i Blanc de Gantz compta amb 32 escons, mentre que el Likud del primer ministre israelià en té 31. Netanyahu va convocar eleccions anticipades en no aconseguir formar un Executiu després dels comicis d'abril.

Per darrere, hi figuren la Llista Àrab Unida, amb tretze; Yisrael Beytenu i Xas, amb nou; Judaisme Unit de la Torà (UTJ), amb vuit; Yamina, amb set; el Partit Laborista, amb sis; i la Unió Democràtica, amb cinc.

Davant d'aquesta situació, Gantz ha promès treballar per formar un govern d'unitat i "curar la ferida de la societat israeliana", i també ha confirmat que ha contactat amb els partits d'esquerra.

"Ja he parlat amb Amir Peretz --líder del Partit Laborista-- i Nitzan Horowitz --de la Unió Democràtica-- i ens reunirem en els propers dies. Parlaré amb Lieberman i d'altres", ha detallat, abans de subratllar que la seva intenció és "parlar amb tots".

"Demano des d'aquí a tots els meus rivals polítics que deixin a un costat les diferències polítiques i treballin junts per crear una societat justa i igualitària per a tots els ciutadans d'Israel", ha afegit, segons el diari israelià 'The Jerusalem Post'.

NETANYAHU APOSTA PER UN "GOVERN SIONISTA"

Per la seva banda, el primer ministre israelià ha apostat per una coalició dels partits de dreta i ultraortodoxos, en una compareixença en què ha rebut els crits dels seus seguidors en contra d'un govern d'unitat.

"Tots els socis del Likud volen avançar junts per construir un govern fort i no permetre un perillós govern antisionista", ha sostingut, abans de demanar que s'esperi a la publicació dels resultats definitius.

Netanyahu ha destacat la seva relació amb el president dels Estats Units, Donald Trump, i ha indicat que les negociacions amb Washington "decidiran el futur d'Israel durant dècades". "Israel necessita un govern sionista ferm i estable", ha resolt.