Publicat 31/10/2021 15:43CET

El G20 acaba amb una aposta pel multilateralisme, la recuperació i la lluita contra el canvi climàtic

Foto de família de la cimera del G20 a Roma (Itàlia)
Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Els líders pacten un acord per reduir l'escalfament global en funció de les "capacitats" i "circumstàncies" de cada país"

MADRID, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

Els líders del G20 han conclòs la cimera de Roma amb una declaració a favor del multilateralisme com a pedra angular en la lluita contra el canvi climàtic, la recuperació econòmica, i la consolidació de la campanya de vacunació mundial contra la pandèmia, tot i que sense propostes concretes de cara al gran objectiu de la trobada: la limitació de l'escalfament global a 1,5ºC per sobre dels nivells preindustrials.

"Mantenir a l'abast aquests 1,5ºC requerirà accions significatives i eficaces, així com el compromís de tots els països, tenint en compte els diferents enfocaments", resa el document sobre la declaració final, que deixa com a consecució aquest objectiu i més d'acord amb les "circumstàncies" nacionals.

"Reafirmem el nostre compromís en la implementació plena i efectiva de l'Acord de París, prenent accions de mitigació, adaptació i finances durant aquesta dècada crítica, atenent al millor coneixement científic disponible, reflectint el principi de responsabilitat comuna, però en funció de les responsabilitats diferenciades i les capacitats respectives, a la llum de les diferents circumstàncies nacionals", han assenyalat els líders en un primer document filtrat als mitjans.

A més, han assenyalat que dedicaran esforços a aconseguir la neutralitat de carboni, cosa que es tradueix en la pràctica a emetre la mateixa quantitat de CO2 a l'atmosfera de la que es retira per a diferents processos d'absorció.

MULTILATERALISME PER ALS DESFAVORITS

En la introducció del document, els líders del G20 "subratllen el paper fonamental del multilateralisme en la cerca de solucions compartides i eficaces" i acorden per això "enfortir encara més la resposta comuna a la pandèmia i aplanar el camí per a una recuperació mundial, prestant especial atenció a les necessitats dels més vulnerables".

L'atenció als més desfavorits ocupa una bona part de la declaració, en la que el G20 es reafirma en el compromís que han adquirit els països desenvolupats per mobilitzar 100.000 milions de dòlars anuals fins al 2025 en una reserva cabdal per ajudar els països pobres i menys contaminants a adaptar-se al canvi climàtic i evitar les conseqüències, una xifra que es podrà revisar cada any.

Així doncs, els líders del G20 es comprometen a continuar "fomentant la recuperació, sense abolir de manera prematura les mesures de suport". "Al mateix temps, preservarem l'estabilitat financera i la sostenibilitat fiscal a llarg termini i salvaguardarem contra els riscos de la caiguda i les repercussions negatives", destaca el document.

DISTRIBUCIÓ RÀPIDA I EQUITATIVA DE LES VACUNES

Així mateix, els països del G20 prendran mesures per assegurar la producció i la distribució ràpida i equitativa de les vacunes a nivell global, sense esmentar cap canvi pel que fa a les patents dels fàrmacs.

"Reforçarem les estratègies globals per donar suport a la investigació i al desenvolupament i garantir la seva producció i la seva distribució ràpida i equitativa al món sencer, també mitjançant l'enfortiment de les cadenes de subministrament i l'ampliació i diversificació de la capacitat mundial de fabricació de vacunes a nivell local i regional", declara el document.

Per a això, els membres del G20 declaren que "ens comprometem a abstenir-nos de les restriccions a l'exportació incompatibles amb l'OMC i a augmentar la transparència i l'estabilitat en el subministrament de vacunes".

A més, el G20 reconeix la importància d'una ràpida reacció a les pandèmies i, per tant, donarà suport a "la ciència per escurçar el cicle del desenvolupament de vacunes, teràpies i diagnòstics segurs i eficaços de 300 a 100 dies després de la identificació de les amenaces i treballar perquè estiguin àmpliament disponibles".

"Ens esforçarem", afegeixen els líders del G20, "per reprendre els viatges internacionals de manera segura i ordenada, de conformitat amb la tasca de les organitzacions internacionals pertinents, com l'OMS, l'Organització d'Aviació Civil Internacional, l'Organització Marítima Internacional i l'OCDE", indica el document.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés