Publicat 22/08/2021 17:34CET

Frontex diu que l'arribada de migrants a Ceuta al maig va ser un fet "aïllat" i veu el Marroc un soci "fiable"

El director executiu de Frontex, Fabrice Leggeri.
FRONTEX

BRUSSEL·LES, 22 ago. (EUROPA PRESS) -

El director executiu de l'agència europea de control de fronteres (Frontex), Fabrice Leggeri, considera que el Marroc és un soci "fiable i fort" de la UE pel que fa a la gestió dels fluxos migratoris i demana no "exagerar" després del "cert increment" d'arribades de migrants a Ceuta al maig perquè va ser un "incident aïllat" que les autoritats marroquines van aturar "molt ràpid".

En una entrevista a Europa Press, Leggeri ha lloat la relació de la seva agència amb el Marroc i la gestió que el país nord-africà fa dels fluxos migratoris, malgrat els fets de fa dos mesos a la ciutat autònoma de Ceuta.

"El Marroc ha fet molt i està fent molt en termes de gestió de la migració per evitar que el territori marroquí es converteixi en un lloc de sortida cap a Espanya i la Unió Europea", ha defensat.

A parer del director executiu de Frontex, la fiabilitat de Rabat queda demostrada pel fet que la ruta migratòria del Mediterrani Occidental "està sota control": "Més o menys tenim el mateix nivell d'arribades que l'any passat, cosa que demostra que les autoritats marroquines fins i tot han reforçat la seva gestió de les sortides des del Marroc i han adoptat mesures per combatre activitats criminals relacionades amb el tràfic d'éssers humans", ha explicat.

Leggeri defensa que això es deu a la bona cooperació que l'agència que dirigeix manté amb les autoritats marroquines malgrat els fets del maig, quan prop de 8.000 migrants van accedir a Ceuta de manera irregular.

UN INCIDENT AÏLLAT QUE NO ES REPETIRÀ

De fet, el màxim responsable de Frontex considera que aquest episodi va ser un "incident aïllat" que no es tornarà a repetir: "Crec que va ser un incident aïllat i probablement no hem d'exagerar perquè la cooperació (amb el Marroc) és excel·lent", ha argumentat.

Leggeri reconeix que hi va haver un "cert increment" de les arribades de migrants a Ceuta aquells dies de maig, però subratlla que les autoritats marroquines el van aturar "molt ràpid". "Entenc que hi va haver contactes diplomàtics sobre assumptes bilaterals entre el Marroc i Espanya, però això no ho puc comentar", ha indicat.

Per això, el francès creu que no es repetirà un fenomen així. "No crec que pugui tonar a passar", afirma, i insisteix que Rabat és "molt actiu" en la seva col·laboració amb Frontex i la UE, així com amb Espanya "diàriament en el camp operatiu".

EXPULSIÓ DE MENORS

En ser preguntat per l'expulsió dels menors no acompanyats que va ordenar el Ministeri de l'Interior i que ara ha suspès la Justícia, Leggeri ha preferit no comentar procediments judicials en marxa, però ha admès que qualsevol situació que involucri menors d'edat no acompanyats és "molt sensible".

"D'una banda, cal assegurar que tota persona vulnerable sigui tractada adequadament, però per l'altra, cal pensar què és el que més li convé a un menor no acompanyat. Estar sol en un país estranger o tornar a casa?", s'ha preguntat el director executiu de Frontex.

Leggeri, que reconeix que desconeix els casos concrets dels menors no acompanyats que podrien ser deportats al Marroc, assenyala que la seva "experiència" li ha demostrat que "de vegades l'edat dels migrants pot ser molt difícil de determinar" i afegeix que també "poden estar en risc si es queden a Europa".

"Crec que també hem d'assegurar que els menors no siguin explotats per xarxes criminals. El risc és que puguin ser vulnerables també a Europa", ha defensat abans d'afirmar que està esperant la "decisió final" de la Justícia espanyola perquè serà "important" per a "moltes parts" de les fronteres externes europees.

DESPLEGAMENT DE FRONTEX A LES CANÀRIES

Més enllà de la relació amb el Marroc i els fets de Ceuta, el director executiu de Frontex explica que les rutes migratòries cap a Espanya des d'Àfrica van experimentar un "canvi" a principis del 2020 "molt probablement com a conseqüència de la pandèmia", a causa de les restriccions que Rabat va adoptar pel que fa al moviment de persones al país.

Malgrat això, les arribades a les Canàries van créixer un 130% durant els set primers mesos de l'any en comparació amb el mateix període de l'any anterior, segons l'última actualització de les xifres de l'agència europea de control de fronteres.

Aquestes dades van portar Frontex al novembre a proposar a Espanya el "desplegament d'una operació" que es acceptar "immediatament" Madrid, explica Leggeri. Des de llavors, l'agència que dirigeix Leggeri manté a les Canàries un equip de 41 agents.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés