Publicat 22/08/2021 17:34

Frontex diu que l'arribada de migrants a Ceuta al maig va ser un fet "aïllat" i veu el Marroc un soci "fiable"

El director executiu de Frontex, Fabrice Leggeri.
FRONTEX

BRUSSELLES, 22 ago. (EUROPA PRESS) -

El director executiu de l'agncia europea de control de fronteres (Frontex), Fabrice Leggeri, considera que el Marroc és un soci "fiable i fort" de la UE pel que fa a la gestió dels fluxos migratoris i demana no "exagerar" després del "cert increment" d'arribades de migrants a Ceuta al maig perqu va ser un "incident allat" que les autoritats marroquines van aturar "molt rpid".

En una entrevista a Europa Press, Leggeri ha lloat la relació de la seva agncia amb el Marroc i la gestió que el país nord-afric fa dels fluxos migratoris, malgrat els fets de fa dos mesos a la ciutat autnoma de Ceuta.

"El Marroc ha fet molt i est fent molt en termes de gestió de la migració per evitar que el territori marroquí es converteixi en un lloc de sortida cap a Espanya i la Unió Europea", ha defensat.

A parer del director executiu de Frontex, la fiabilitat de Rabat queda demostrada pel fet que la ruta migratria del Mediterrani Occidental "est sota control": "Més o menys tenim el mateix nivell d'arribades que l'any passat, cosa que demostra que les autoritats marroquines fins i tot han reforat la seva gestió de les sortides des del Marroc i han adoptat mesures per combatre activitats criminals relacionades amb el trfic d'éssers humans", ha explicat.

Leggeri defensa que aix es deu a la bona cooperació que l'agncia que dirigeix manté amb les autoritats marroquines malgrat els fets del maig, quan prop de 8.000 migrants van accedir a Ceuta de manera irregular.

UN INCIDENT ALLAT QUE NO ES REPETIR

De fet, el mxim responsable de Frontex considera que aquest episodi va ser un "incident allat" que no es tornar a repetir: "Crec que va ser un incident allat i probablement no hem d'exagerar perqu la cooperació (amb el Marroc) és excellent", ha argumentat.

Leggeri reconeix que hi va haver un "cert increment" de les arribades de migrants a Ceuta aquells dies de maig, per subratlla que les autoritats marroquines el van aturar "molt rpid". "Entenc que hi va haver contactes diplomtics sobre assumptes bilaterals entre el Marroc i Espanya, per aix no ho puc comentar", ha indicat.

Per aix, el francs creu que no es repetir un fenomen així. "No crec que pugui tonar a passar", afirma, i insisteix que Rabat és "molt actiu" en la seva collaboració amb Frontex i la UE, així com amb Espanya "diriament en el camp operatiu".

EXPULSIÓ DE MENORS

En ser preguntat per l'expulsió dels menors no acompanyats que va ordenar el Ministeri de l'Interior i que ara ha susps la Justícia, Leggeri ha preferit no comentar procediments judicials en marxa, per ha adms que qualsevol situació que involucri menors d'edat no acompanyats és "molt sensible".

"D'una banda, cal assegurar que tota persona vulnerable sigui tractada adequadament, per per l'altra, cal pensar qu és el que més li convé a un menor no acompanyat. Estar sol en un país estranger o tornar a casa?", s'ha preguntat el director executiu de Frontex.

Leggeri, que reconeix que desconeix els casos concrets dels menors no acompanyats que podrien ser deportats al Marroc, assenyala que la seva "experincia" li ha demostrat que "de vegades l'edat dels migrants pot ser molt difícil de determinar" i afegeix que també "poden estar en risc si es queden a Europa".

"Crec que també hem d'assegurar que els menors no siguin explotats per xarxes criminals. El risc és que puguin ser vulnerables també a Europa", ha defensat abans d'afirmar que est esperant la "decisió final" de la Justícia espanyola perqu ser "important" per a "moltes parts" de les fronteres externes europees.

DESPLEGAMENT DE FRONTEX A LES CANRIES

Més enll de la relació amb el Marroc i els fets de Ceuta, el director executiu de Frontex explica que les rutes migratries cap a Espanya des d'frica van experimentar un "canvi" a principis del 2020 "molt probablement com a conseqüncia de la pandmia", a causa de les restriccions que Rabat va adoptar pel que fa al moviment de persones al país.

Malgrat aix, les arribades a les Canries van créixer un 130% durant els set primers mesos de l'any en comparació amb el mateix període de l'any anterior, segons l'última actualització de les xifres de l'agncia europea de control de fronteres.

Aquestes dades van portar Frontex al novembre a proposar a Espanya el "desplegament d'una operació" que es acceptar "immediatament" Madrid, explica Leggeri. Des de llavors, l'agncia que dirigeix Leggeri manté a les Canries un equip de 41 agents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés