Publicat 07/01/2015 15:39

França reviu la por terrorista amb un dels seus pitjors atemptats

PARÍS, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

França s'ha vist sacsejada aquest dimecres per un atemptat contra les oficines del setmanari satíric 'Charlie Hebdo'. L'atac, el més mortífer en dècades en aquest país, se suma a una llarga llista d'accions que inclou també com a objectius mitjans de comunicació i periodistes.

La dècada dels noranta va ser especialment activa per l'organització algeriana Grup Islàmic Armat (GIA), que el desembre de 1994 va segrestar un vol entre Alger i París i, en els dos anys següents, hauria comès una sèrie d'atemptats que van deixar un total de 16 morts.

El terrorisme independentista va estar després de l'assassinat del prefecte de Còrsega (1998) i contra un McDonald's en el departament de Costes d'Armor (2000), segons una llista elaborada per 'Le Figaro'. El 8 de maig del 2002, onze treballadors de la Direcció de Drassanes Navals van morir assassinats a Karachi, al Pakistan.

Les oficines de Duanes i de la Tresoreria a Niça van patir el juliol del 2003 sengles atemptats amb 16 ferits reivindicats pel Front d'Alliberament Nacional de Còrsega.

El terrorisme islamista va copejar França el 8 d'octubre del 2004, quan l'Ambaixada d'Indonèsia a París va patir un atac reivindicat pel Front Islàmic Francès Armat.

També va sobrevolar el rerefons religiós sobre la sèrie d'atemptats comesos pel jove Mohammad Merá el mes de març del 2012. Set persones van morir i sis van quedar ferides per una sèrie d'atacs a Tolosa i Montauban. Merá, d'origen algerià, va ser abatut per forces especials franceses durant una operació el 22 de març.

L'atac d'aquest dimecres contra la revista satírica seria un dels més mortífers de les últimes dècades. L'investigador Romain Caillet ha assenyalat a Twitter que és l'atemptat amb més morts des del segle XIX.

MITJANS DE COMUNICACIÓ

L'atac contra 'Charlie Hebdo', que ja va patir el novembre del 2011 l'incendi d'una de les seves seus, torna a situar un mitjà de comunicació com a objectiu terrorista, un fet que no és nou a França i del qual poden trobar-se diversos exemples a l'últim mig segle, segons una llista elaborada per 'Le Monde'.

Entre 1961 i 1962, l'Organització de l'Exèrcit Secret, d'extrema dreta, hauria comès diversos atacs contra mitjans, entre els quals hi ha 'Le Figaro'. El 1979, 'Le Monde' i 'Le Quotidien de Paris' van patir a la desconeguda Lliga de Combatents Francesos contra l'Ocupació Jueva.

La publicació d'extrema dreta 'Minute' va patir l'abril del 1985 l'explosió d'una bomba reivindicada per l'organització radical d'esquerres Acció Directa. Aquest grup també va atemptar aquest mateix any contra Antenne 2 i Radio France.

La cobertura que 'Libération' va fer de la Guerra del Golf ha estat el motiu al·ludit el 1991 pels responsables de la col·locació d'una bomba en les oficines del diari.

D'altra banda, 'Le Monde' el 2004 i la seu de 'Libération' i BFM-TV el 2013 van viure l'entrada d'homes armats, tot i que en cap d'aquests casos hi va haver víctimes mortals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés