Actualitzat 15/01/2015 16:39

França acomiada les víctimes de 'Charlie Hebdo'

PARÍS, 15 (EUROPA PRESS)

Una setmana després de l'atemptat contra la revista satírica 'Charlie Hebdo', han començat els funerals en record dels treballadors abatuts per Chérif i Said Kouachi, sense que les autoritats hagin pogut concretar de moment quin serà el destí d'aquests dos germans i del tercer terrorista implicat en atacs, Amedy Coulibaly.

   Les restes del dibuixant Cabu, una de les víctimes del tiroteig, han estat enterrats dimecres en Châlons-en-Xampany, la seva ciutat natal. Els funerals en record d'altres dels morts estan previstos per a aquest dijous, mentre que divendres tindrà lloc, entre d'altres, el de Stéphane Charbonnier, 'Charb', director de la revista.

   En el cas de Bernard Verlhac, més conegut com 'Tignous', ha estat enterrat a Montreuil, pròxima a París, on ha tingut lloc un acte a l'ajuntament. El seu fèretre de fusta senzill ha estat omplert de dibuixos i missatges pels seus amics.

   En suspens segueix el destí de les restes dels germans Kouachi i de Coulibaly, que de moment segueixen a l'institut de medicina legal del dotzè districte de París, segons 'Le Nouvel Observateur'. El seu futur depèn no només dels avenços en les investigacions, sinó també de les decisions polítiques i familiars que es prenguin sobre aquesta qüestió.

   El ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, ha dit a 'Le Figaro' que "serà la família qui prengui les decisions" i, segons experts legals consultats pels mitjans francesos, el dret funerari preveu que les restes poden ser enterrades en les ciutats on residien, on viu la seva família o on han mort.

   Tot i això, els alcaldes d'aquestes localitats ja han expressat les seves reticències. Chérif Kouachi vivia en Gennevilliers i el seu germà Said a Reims, però l'alcalde d'aquesta segona ciutat, Arnay Robinet, ja ha advertit en diverses entrevistes que no vol la "sepultura d'un màrtir". Robinet ha apuntat que, ja que els terroristes "volien partir a la jihad", podrien ser enviats a Síria o l'Iraq.

   Un advocat de la viuda de Said Kuachi, Antoine Flasaquier, ha afirmat a 'Le Parisien' que el seu client "en principi va a reclamar el cos". Si la família no reclama les restes, una de les vies que podrien tenir les autoritats seria enterrar-los en Dammartin-en-Goële, on hi ha la impremta en la qual es van refugiar abans de ser abatuts per la policia.

   Una font pròxima a l'alcaldia ha dit a 'Le Figaro' que les autoritats locals estan disposades "obeir", però tot i així "prefereixen evitar" l'enterrament dels germans.

   Per al cas de Coulibaly, que la setmana passada va matar una agent de la policia en un tiroteig i quatre persones a l'assalt a un supermercat jueu, les possibilitats són París --lloc de la seva mort--, Fontenay-aux-Roses --el seu últim domicili conegut-- i Grigny --d'on era originari--.

MOHAMMAD MERAH

   El cas recorda al debat obert el 2012 sobre les restes de Mohammad Merah, responsable de l'assassinat de set persones en tres tirotejos a Montauban i Tolosa el 2012.

   L'alcalde de Tolosa, la ciutat on va néixer i va ser abatut per les forces especials franceses, es va negar que les restes de Merah fossin enterrades a la localitat, mentre que Algèria --origen de la família-- també ha rebutjat una petició sobre aquesta qüestió.

   Finalment, la intervenció del llavors president de França, Nicolas Sarkozy, va permetre que l'Ajuntament de Tolosa acceptés l'enterrament de Merah en un cementiri situat a 5 quilòmetres de distància i sota un important dispositiu policial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés