Publicat 18/1/2020 14:01:51 +01:00CET

La Fiscalia de Bolívia investiga els jutges del Constitucional que van habilitar la reelecció d'Evo Morales

Evo Morales
Alejandro Guzmán/NOTIMEX/dpa - Archivo

MADRID, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Bolívia ha anunciat l'admissió d'una denúncia contra els sis exmagistrats del Tribunal Constitucional Plurinacional (TCP) que van habilitar el 2016 Evo Morales com a candidat a la reelecció presidencial malgrat el referèndum d'aquell mateix any en què va guanyar el 'No' a la proposta de reforma constitucional necessària per fer-ho.

Les exautoritats seran jutjades per resolucions contràries a la Constitució i les lleis. "El procés s'ha reconduït. S'ha decidit començar l'acció penal des del Ministeri Públic", ha explicat el fiscal de matèria Cristian Durán en declaracions al diari 'Página 7'.

Un dels denunciants, Gualberto Cusi, era un dels magistrats elegits en les eleccions judicials del 2011. Aquest, al costat dels seus col·legues Rosario Chanez i Ligia Velásquez, es van oposar a la pretensió d'Evo Morales, qui --amb l'argument que era "el seu dret humà"-- demanava ser habilitat per ser candidat de manera indefinida.

No obstant això, Cusi, Chanez i Velásquez van ser apartats dels seus càrrecs i sotmesos a un judici de responsabilitats suposadament per haver afectat amb una resolució l'aplicació de la llei del notariat.

D'altra banda, al final del seu mandat, el 2018, els sis exmagistrats que van avalar la reelecció de l'expresident Morales van ser designats en importants càrrecs del govern, que per a l'oposició va confirmar la seva subordinació al partit Moviment Al Socialisme (MAS) de Morales.

La resolució que va donar via lliure a la reelecció de les autoritats en les eleccions del 20 d'octubre del 2019 va ser emesa al novembre del 2017, malgrat que en el referèndum constitucional del 21 de febrer del 2016 la població va rebutjar la reelecció d'Evo Morales.

Evo Morales va dimitir com a president el passat 10 de novembre, després que l'Organització d'Estats Americans (OEA) detectés "irregularitats" en les eleccions presidencials del 20 d'octubre i enmig de protestes populars i la falta de suport de la Policia i l'Exèrcit. Morales assegura que va ser víctima d'un cop d'estat, per la qual cosa està refugiat a l'Argentina, tot i que abans va anar a Mèxic i breument a Cuba.