Actualitzat 15/5/2020 8:33:54 +00:00 CET

La FARC anuncia que abandona la comissió de verificació de l'acord de pau

Imatge d'arxiu d'un bandera de Colòmbia.
WIKIPEDIA - Archivo

MADRID, 15 maig (EUROPA PRESS) -

La Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC), el partit polític que va sorgir de la guerrilla de les FARC, ha comunicat aquest divendres que abandonarà la Comissió de Seguiment, Impuls i Verificació de la Implementació de l'Acord de Pau (CSIVI) després que s'hagi inclòs Cuba en la llista de països que no cooperen en la lluita antiterrorista dels Estats Units (EUA).

"Miguel Ceballos, que no sembla un alt comissionat per a la pau sinó un delegat per a la guerra, celebra que un país garant de l'acord de pau de Colòmbia s'inclogui en la llista d''ajudants del terrorisme'. Per això, hem decidit suspendre la nostra participació en la CSIVI", ha explicat el partit en un missatge que ha publicat a Twitter.

L'alt comissionat per a la pau de Colòmbia, Miguel Ceballos, ha celebrat com un "suport" al govern colombià la decisió dels EUA d'incloure Cuba i Veneçuela en la seva llista de països que no cooperen en la lluita antiterrorista. El país nord-americà ha justificat la decisió pel seu presumpte suport a les dissidències de les FARC i la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).

Bogotà ha demanat a l'Havana que extraditi els guerrillers de l'ELN que van viatjar a Cuba per participar en les converses de pau que van tenir lloc entre el 2017 i 2019 al país caribeny, i el govern cubà s'hi ha negat emparant-se en una possible represa del diàleg.

El president de Colòmbia, Iván Duque, ha demanat a l'ELN que cessi la seva activitat criminal i alliberi les persones que van segrestar per reactivar el diàleg de pau, cosa que els guerrillers han rebutjat perquè consideren que es tracta d'una imposició unilateral.

Contador