Actualitzat 12/6/2020 7:58:04 +00:00 CET

El FARC accepta la crida per reprendre el diàleg sobre els acords de pau

El FARC denuncia falta d'interès del Govern per implantar i desenvolupar els acords de pau.
Camila Diaz/colprensa/dpa - Archivo

MADRID, 12 juny (EUROPA PRESS) -

La Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC) ha acceptat reprendre les converses sobre els acords de pau, l'endemà que denunciés davant l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, la "inoperància" del Govern de Colòmbia per acabar amb la violència i els assassinats.

En nom del Govern de Colòmbia, el conseller presidencial Emilio Archila ha enviat aquest dijous una carta a Rodrigo Granda, Jairo Estrada i Ronald Rojas, delegats del FARC en la Comissió de Seguiment, Impuls i Verificació (CSIVI) dels acords de pau per reprendre el diàleg.

Les negociacions es van interrompre el 14 de maig quan els delegats del FARC es van retirar de la taula després de les paraules de l'Alt Comissionat per a la Pau a Colòmbia, Miguel Ceballos, que va celebrar la inclusió de Cuba en la llista de països amics del terrorisme dels Estats Units.

És precisament a Cuba, "com a país garant de la implementació dels acords de pau", on el FARC ha demanat prosseguir amb el diàleg el proper 25 de juny, han assenyalat els tres delegats del partit de l'extinta guerrilla en un comunicat que han publicat en les xarxes socials.

El president del FARC, Rodrigo Londoño, àlies 'Timochenko', va demanar dimecres a l'ONU que intervingués per implantar els acords de pau, tal com va fer anys enrere durant el procés previ, perquè "fonamentalment" s'ha "d'acabar l'assassinat d'antics guerrillers".

"El que passa davant dels nostres ulls, a més de la retòrica estatal que nega els assassinats sistemàtics, és l'extermini d'un grup nacional sense que l'Estat prengui mesures. Volem evitar un genocidi, un extermini en base al discurs de l'odi", va manifestar 'Timochenko'.

Des de començament d'any, diverses organitzacions no governamentals que han denunciat l'assassinat d'antics guerrillers. L'últim dels quals a final de maig que, segons el FARC, va ser la víctima número 198 des que es van signar els acords de pau l'any 2016.

Contador