Publicat 18/5/2020 17:49:16 +02:00CET

La FAO triplica la seva petició de fons per la pandèmia per fer front a "múltiples crisis alimentàries"

Mercat de Nova Delhi
2020 GETTY IMAGES / YAWAR NAZIR

   MADRID, 18 maig (EUROPA PRESS) -

   L'Organització de Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ha sol·licitat 350 milions de dòlars (uns 322 milions d'euros) per fer front a les "múltiples crisis alimentàries" derivades per la pandèmia de coronavirus, el triple dels diners requerits per l'agència a la fi de març.

   Ja abans de la pandèmia, uns 135 milions de persones sofrien inseguretat alimentària, dels quals 27 milions estaven a la vora de la fam. La crisi del coronavirus podria fer que aquesta xifra superi els 265 milions en països d'ingressos mitjans i baixos, segons un recent pronòstic del Programa Mundial d'Aliments (PMA).

   Les restriccions adoptades per frenar la pandèmia, han complicat l'obtenció d'ingressos o la producció d'aliments, al mateix temps que han provocat un alça de preus. A Síria, des de març els preus de productes bàsics s'han disparat entre un 40 i un 50 per cent.

   "No podem esperar a acabar amb els efectes sanitaris abans d'atendre la seguretat alimentària", ha advertit el director de la FAO, Qu Dongyu, que ha cridat a actuar el més aviat possible. En cas contrari, ha advertit en un comunicat, l'emergència social empitjoraria i "la factura seria molt major".

   Per la seva banda, el director d'emergències de la FAO, Dominique Burgeon, ha assenyalat que "cada vegada més líders mundials subratllen que la pandèmia podria costar més vides per gana que les que s'infectin pel virus". No obstant això, ha assenyalat que "el pitjor escenari no és una conclusió inevitable", sinó que es pot revertir si s'actua "ràpid".

   El secretari general adjunt de l'ONU per a Assumptes Humanitaris, Ramesh Rajasingham, ha coincidit que "cada vegada està més clar que l'impacte de la pandèmia transcendeix la salut", per la qual cosa ha apostat per intervenir a temps per contenir la crisi en la mesura del possible, tenint en compte que es poden perdre períodes sencers de collita.

   A Somàlia, on se superposen diversos desafiaments, els experts preveuen que hi hagi 3,5 milions de persones amb inseguretat alimentària aguda al setembre, tres vegades més que a principis de 2020, en nivells pitjors fins i tot en 2017, quan les organitzacions internacionals van alertar d'una possible fam.

   També es preveu un empitjorament de les xifres a l'Afganistan, on 10,3 milions de persones --més d'un de cada tres habitants-- sofriran nivells preocupants entre juny i novembre.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Mor després de sofrir una descàrrega elèctrica mentre treballava en Vespella (Tarragona)

 3. 3

  Coronavirus.- Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensores i càmeres

 4. 4

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dimecres que el passat

 5. 5

  Coronavirus.- Les presons catalanes ja fan controls de temperatura a tots els visitants