Publicat 17/02/2018 10:34

La fam porta cada vegada més nens al Sudan del Sud a buscar-se la vida als carrers

Refugiados sursudaneses llegan a Darfur (Sudán)
REUTERS / MOHAMED NURELDIN ABDALLAH

La FAO denuncia que la guerra civil ha provocat que cada vegada més menors hagin de treballar i cuidar dels seus germans

   AWEIL (SUDAN DEL SUD), 17 febr. (Thomson Reuters Foundation/EP) -

   Sudan del Sud, el país més jove del món, s'està enfrontant a una de les pitjors crisis humanitàries a nivell global. La fam, avivada per una guerra civil sense fi i una economia feta fallida, ha obligat els nens al Sudan del Sud a treballar o a viure als carrers, segons un informe de l'Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).

   Segons el Fons de l'ONU per a la Infància (UNICEF), un de cada dos sudsudanesos passa gana i el 72 per cent dels menors no estan escolaritzats. Nacions Unides ha denunciat que gairebé 19.000 nens han estat reclutats -molts d'ells per la força- per lluitar en el conflicte que va començar el 2013 amb els enfrontaments entre les forces lleials al president Salva Kiir i el seu antic vicepresident, Riek Machar.

   Un dels exemples d'aquesta crisi és Malit. Quan Malit es va escapar-se de casa, no sabia que acabaria buscant menjar en els abocadors i dormint a la intempèrie. No obstant això, als seus dotze anys, insisteix que la vida als carrers d'Aweil, un ciutat al nord-oest del Sudan del Sud, és millor que la que ha deixat enrere.

   "El meu pare ens va abandonar i va emigrar a Sudan i la meva mare no podia preparar-nos menjar cada dia", ha relatat Malit a la Thomson Reuters Foundation. "Sempre estava afamat, per això vaig decidir escapar-me", ha afegit el menor.

   Els treballadors de les organitzacions humanitàries han assenyalat que la fam, però també les ruptures familiars, l'abús, l'abandó i les pràctiques de poligàmia són els factors que empenyen als menors a escapar-se de casa.

   Malit ha narrat com es dedica a recórrer els carrers d'Aweil durant el dia amb dos nens més buscant menjar. Els tres sempre estan buscant noves maneres d'aconseguir una mica de diners. Per descomptat, cap d'ells va a escola. Aquest el cas de centenars de menors a la ciutat, segons ha dit Malit.

   A la capital del Sudan del Sud, Yuba, 3.000 nens viuen al carrer. Tal com ha recalcat l'institut Mind and Soul, una ONG especialitzada en el tema, aquest nombre no deixa d'augmentar.

EL SOFRIMENT DELS NENS

   Desenes de milers de persones han mort des del començament de la guerra civil al Sudan del Sud i una tercera part de la població s'ha vist obligada a abandonar les seves llars. L'economia i la seguretat s'han deteriorat.

   Tots dos bàndols van signar un acord de pau el 2015, pacte que va ser ignorat. L'alto al foc aconseguit a finals de 2017 es va violar poques hores després de ser establert. Les dues parts del conflicte van acceptar tornar a asseure's a la taula de negociació a principis de febrer: les converses de pau s'estan duent a terme a Addis Abeba, capital d'Etiòpia, des del passat 5 de febrer.

   Els menors són els que més pateixen, ha denunciat Bester Mulauzi, el director al país del programa de desenvolupament de Save the Children, que ofereix diners i subministraments per al cultiu a les famílies per tractar que els nens no acabin vivint als carrers.

   "Els menors sense llar s'enfronten a amenaces inimaginables. S'arrisquen a ser reclutats de manera forçosa per grups armats i és més possible que acabin sent objecte d'abusos", ha afegit Mulauzi. "Molts nens estan treballant i vivint als carrers, simplement, perquè necessiten alimentar-se", ha recalcat el responsable de Save the Children.

   Altres menors estan en la situació d'Akok, una nena de sis anys que s'ha vist en l'obligació de cuidar del seu germà petit. La mare d'Akok va emigrar des d'un poble remot proper a la frontera amb el Sudan a Aweil fa un any, allí resideix amb dos dels seus fills a l'habitatge d'un conegut.

   Durant el dia, Akok ha de vetllar pel seu germà petit mentre la seva mare recorre la ciutat per buscar menjar que envia regularment a la seva antiga residència per ajudar la resta de la seva família.

   Habitualment, Akok sopa només fulles. El seu llit és el sòl de l'habitatge que la seva família comparteix amb cabres. "La meva mare és fora tot el dia i és aterridor. Si li passés alguna cosa al meu germà petit, no sabria què fer", ha admès la nena.

UNA GRAN CÀRREGA

   Nicholas Kerandi, un especialista en seguretat alimentària de la FAO, adverteix que cada vegada més menors han de cuidar dels seus germans perquè els homes s'han unit a l'Exèrcit o han emigrat a Sudan per cercar treball.

   Això "deixa les dones amb molt poc marge per aconseguir menjar i cures per als seus fills", ha assenyalat Kerandi. "En moltes ocasions, la cura dels nens acaba sent la responsabilitat dels germans i germanes grans", ha subratllat l'especialista.

   Altres, com Nyang, es veuen obligats a treballar. Aquest nen de 13 anys s'aixeca cada dia abans que claregi i es passa tota la jornada desplaçant maons a la part superior d'un pujol perquè s'assequin al sol. Al voltant de 30 menors treballen amb ell. Tots cobren menys d'un dòlar al dia.

   "No hi ha lleis sobre el treball infantil a Sudan del Sud que els protegeixin de forma específica. Ningú es pren seriosament el tema, principalment per creences culturals", ha explicat James Alau Sabasio, de l'institut Mind and Soul.

   Nyang ha confessat que és l'únic membre d'una família de deu que té un salari. "El meu pare és professor, però no li han pagat en tot el 2017 i la meva mare acumula llenya i tracta de vendre-la", ha explicat el nen.

   L'administrador de la producció de maons té 28 anys, es diu Thong i no veu cap problema en posar a menors a treballar. "Són més barats i treballen dur", ha subratllat, deixant clar que és un membre respectat a la seva comunitat i que ajuda a moltes famílies a sobreviure.

   Thong ha explicat que la guerra civil i la falta de menjar són les raons per les quals tants nens es veuen obligats a treballar o a viure al carrer.

   Malit ha admès que troba a faltar a la seva família i que vol tornar a casa però sap que a la seva llar no hi ha menjar. "Els meus amics són qui em cuiden ara. Si arriba més menjar al país, tornaré a casa", ha anunciat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés