Publicat 8/12/2019 14:12:59 +01:00CET

Expira l'ultimàtum dels indígenes de Colòmbia perquè el Govern respongui a les demandes socials

Protesta indígena en Bogotá
REUTERS / LUISA GONZALEZ

Els indígenes iniciaran una marxa de 30.000 persones cap a Bogotà

MADRID, 8 des. (EUROPA PRESS) -

Aquest dissabte va finalitzar el termini que van donar les organitzacions indígenes colombianes perquè el Govern del president Iván Duque respongui a les demandes plantejades pels moviments socials en les protestes que van començar ja fa 15 dies.

En concret, les comunitats indígenes exigeixen que es compleixi l'acord de pau, que cessin els assassinats de líders socials i que s'aturi la violència a les zones rurals. En aquest context, les comunitats indígenes van donar termini fins aquest dissabte i van advertir que després mobilitzarien 30.000 persones en una marxa cap a Bogotà.

El 21 de novembre van començar les protestes protagonitzades per sindicats, estudiants i altres organitzacions socials en les quals s'han produït enfrontaments amb les forces de seguretat que han deixat almenys un mort i desenes de ferits.

Les principals demandes són millores socials, així com més seguretat als territoris afectats pel conflicte armat, si bé inclouen igualment que el Govern reprengui el diàleg de pau amb la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).

Duque ha engegat una "gran conversa nacional" que, a més dels manifestants, inclou empresaris i representants de diversos sectors. No obstant això, les manifestacions continuen.