Publicat 31/05/2019 15:57

Un expert de l'ONU denuncia que Assange presenta símptomes de "tortura psicològica"

Julian Assange extradition in London
Dominic Lipinski/PA Wire/dpa

MADRID, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El relator especial de l'ONU per a casos de tortura, Nils Melzer, ha denunciat després de visitar Julian Assange que el fundador de Wikileaks pateix símptomes de la "tortura psicolgica" a la qual hauria estat sotms durant aquests darrers anys i ha demanat que pari la "persecució collectiva" contra ell, especialment per part dels Estats Units.

Melzer ha visitat Assange a la presó de Londres on compleix la condemna per haver incomplit el 2012 les condicions de la llibertat condicional per refugiar-se a l'Ambaixada de l'Equador. Encara que no est allat, l'expert ha expressat la seva preocupació pels límits a les seves trobades amb els advocats i la manca d'accés a documents que serien clau per a la seva defensa.

L'entorn d'Assange ha denunciat un empitjorament de la salut del fundador de Wikileaks i l'han atribut a la reclusió durant gairebé set anys a la legació equatoriana i a les pressions infligides. Acompanyat per dos metges, Melzer ha constatat que és "obvi" que el context "extremadament hostil i arbitrari" contra Assange l'ha acabat afectant.

"A més dels problemes físics, Assange mostrava tots els símptomes típics d'una exposició allargada a la tortura psicolgica, entre ells un estrs extrem, una ansietat crnica i un intens trauma psicolgic". Les proves, ha afegit, són "aclaparants i clares", segons un comunicat difós per l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans.

"Assange ha estat exposat de manera deliberada i durant diversos anys a diverses formes de tractament o cstigs cruels, inhumans i degradants", ha denunciat Melzer, que ha acusat tots els governs implicats en aquest cas de no adoptar les mesures bsiques perqu es respectin "els drets humans més bsics i la dignitat" d'Assange.

En aquest sentit, ha considerat que "en mantenir una actitud de complaena en el millor dels casos, i de complicitat en el pitjor, aquests governs han creat una atmosfera d'impunitat".

EXTRADICIÓ ALS ESTATS UNITS

Assange va ser condemnat a 50 setmanes de presó al Regne Unit per violar la llibertat condicional, per a mig termini el seu futur té dos possibles camins. La Fiscalia sueca ha reobert una investigació per presumpta violació, mentre que als Estats Units s'han formulat 17 crrecs per la filtració de documents secrets que podrien costar-li una pena de "fins a 175 anys de presó".

"La meva preocupació més urgent és que, als Estats Units, Assange estaria exposat a un risc real que es violessin els seus drets humans", ha advertit Melzer, "especialment alarmat" pels crrecs que va anunciar recentment el Departament de Justícia nord-americ i que podrien traduir-se "fins i tot en pena de mort" si s'afegeixen més acusacions contra ell en el futur.

El relator de l'ONU ha recordat que Wikileaks va publicar "proves de crims de guerra i tortures" comesos pels Estats Units i ha assegurat que la criminalització de la investigació periodística viola tant la Constitució dels Estats Units com les lleis relatives als drets humans.

Des que van comenar les publicacions, el 2010, Assange "ha tingut una campanya pública implacable, i hi ha hagut assetjament, intimidació i difamació contra Assange, no només per part dels Estats Units, sinó també del Regne Unit, Sucia i, més recentment, l'Equador". Melzer va reclamar la setmana passada a aquests quatre pasos que s'abstinguin de les seves pressions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés