Publicat 19/6/2019 18:03:37 +02:00CET

"Expatriacions forçoses" contra la dissidència a Cuba

Cuba.- Prisoners Defenders denuncia una ola de "expatriaciones forzosas" de disidentes cubanos
REUTERS / ALEXANDRE MENEGHINI

"O defensem la democràcia, la llibertat i la política o no ens podem dir demòcrates", reclama el pare de Leopoldo López

MADRID, 19 Juny (EUROPA PRESS)

La repressió que exerceix el règim cubà contra la dissidència política i social s'ha traduït en una ona d'"expatriacions forçoses" en la qual centenars d'opositors haurien hagut d'abandonar l'illa per escapar de les pressions i les amenaces del Govern, segons l'organització Prisoners Defenders.

Aquest grup, vinculat a la Unió Patriòtica de Cuba (UNPACU), ha difós un informe de 260 pàgines en el qual exposa dades estadístiques sobre la repressió, elaborats a partir de 77 testimoniatges de persones que s'han vist obligades a deixar el país o que pateixen dins de les seves fronteres tot tipus d'amenaces contra ells o les seves famílies.

El president de Prisoners Defenders, Javier Larrondo, ha advertit durant un acte a Madrid que, malgrat la mort de Fidel Castro, la metodologia repressiva que ell va instaurar en vida "continua vigent", abans sota la batuta del seu germà, Raúl Castro, i ara amb Miguel Díaz-Canel en el principal lloc de responsabilitat política de Cuba.

La repressió amb Díaz-Canel, ha afegit, "és fins i tot superior perquè el poble està començant a parlar una mica més". En aquest sentit, Larrondo ha assenyalat els equilibris que ha de fer un govern que "ha de donar l'aparença d'esquerres" alhora que intenta reprimir una dissidència a l'alça --l'UNPACU sumaria ja uns 3.000 activistes--.

Dels 77 dissidents entrevistats per l'organització, 35 estan ja expatriats i 42 han denunciat que continuen dins de Cuba sota amenaces constants.

Dels expatriats, el 27 per cent ha reconegut haver passat un temps a la presó --dos anys de mitjana-- i les detencions és de gairebé un centenar. El 92 per cent van assegurar que patien amenaces recurrents per part de la direcció de Seguretat de l'Estat (DSE) i un 81 per cent patia una "misèria econòmica".

Només un 19 per cent afirma que el règim cubà es va fer càrrec del bitllet d'avió per sortir de l'illa i que li va lliurar una mica de diners en efectiu --275 dòlars de mitjana--, però Larrondo ha apuntat que la xifra seria més gran si tots ells poguessin parlar lliurement, perquè Prisoners Defenders ha constatat que les autoritats cubanes estan sufragant les despeses d'aquestes expatriacions.

De fet, un 46 per cent de les persones expulsades van abandonar Cuba malgrat que teòricament tenien prohibida la sortida, la qual cosa evidenciaria la connivència d'unes autoritats que explicarien també amb l'aliança d'altres actors com Aruba Airlines, una aerolínia veneçolana a la qual Prisoners Defenders vol posar en el punt de mira.