Publicat 19/5/2020 19:23:51 +02:00CET

Evacuades milers de persones a l'Índia i Bangladesh davant l'arribada d'un supercicló

Un home amb un vestit de protecció enfront del coronavirus.
Md. Rakibul Hasan/ZUMA Wire/dpa

MADRID, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Les autoritats d'Índia i Bangladesh han evacuat aquest dimarts milers de persones davant l'arribada del supercicló 'Amphn', que es troba ara sobrevolant el golf de Bengala, a les costes de tots dos països.

Segons el Departament de Meteorologia d'Índia (IMD), es preveu que el cicló toqui terra aquest dimecres entre l'estat indi de Bengala Occidental i Bangladesh. Així mateix, els experts han alertat de la possibilitat que es registrin forts vents i grans ones, així com inundacions que afectaran principalment a la ciutat de Calcuta.

Actualment, el cicló es desplaça a una velocitat d'uns 15 quilòmetres per hora amb uns vents sostinguts d'entre 200 i 240 quilòmetres per hora, la qual cosa el converteix en un supercicló". Es tracta del segon d'aquest tipus a registrar-se a la zona en l'última dècada.

Una vegada toqui terra, el fenomen meteorològic podria adquirir una velocitat de fins a 160 quilòmetres amb ràfegues de 185 quilòmetres per hora.

Les autoritats de Bangladesh han disposat 12.000 centres per donar refugi uns 2,2 milions de persones a mesura que s'apropa el cicló, tal com ha confirmat el ministre per a la Gestió de Desastres, Enamur Rahman, que ha explicat que l'ampli nombre de centres es deu a les mesures per garantir que es respecta el distanciament social a causa de la pandèmia de coronavirus.

A l'estat de Bengala Occidental, d'altra banda, han estat evacuades 300.000 persones, que es troben ara en refugis establerts en tres districtes costaners. En l'estat d'Orissa han estat traslladades 30.000 persones, segons dades del Govern, que ha indicat que podrien evacuar-se un total de 100.000.

Les autoritats locals d'Odissa i Bengala Occidental han suspès els serveis de tren i han tallat el trànsit. A més, han demanat als pescadors romandre allunyats de les zones costaneres.

Els ciclons solen formar-se sobre el golf de Bengala entre els mesos d'abril i novembre i provoquen fortes inundacions a les zones costaneres d'Índia i Bangladesh. El 1999 un cicló va deixar uns 10.000 morts en Odissa.

1,2 MILIONS DE REFUGIATS, EXPOSATS Al CICLÓ

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha alertat que prop d'1,2 milions de refugiats, així com membres de les comunitats d'acolliment, es veuran exposats al cicló en plena crisi del coronavirus.

"Estem extremadament preocupats pel que serà una nova crisi humanitària a la zona ara que s'apropa un cicló mentre tractem de bregar amb el brot de Covid-19", ha manifestat el sotsdirector de l'OIM per a Bangladesh, Manuel Pereira.

En un comunicat, ha lamentat que les comunitats es troben ja en situació "vulnerable" a causa de la crisi sanitària i ha indicat que els refugiats i membres de les mateixes no podran mantenir les mesures de distanciaments social si han de ser desplaçats per motius meteorològics, per la qual cosa s'exposaran al risc de contagiar-se.

No obstant això, els equips de l'OIM posaran en pràctica "l'après durant el cicló 'Bulbul' al novembre de 2019 per donar la millor resposta possible, recull el text. Així, tractaran de reforçar la infraestructura i garantir la durabilitat dels refugis.

"CRISI SOBRE UNA CRISI"

D'altra banda, l'ONG Oxfam Intermón ha lamentat la situació d'aquestes comunitats --receptores principalment de refugiats rohingya provinents de Birmània-- i ha descrit la situació com una "crisi sobre una crisi".

El director del programa de resposta humanitària de l'organització, Pankaj Anand, ha asseverat que "molts dels refugis que seran utilitzats quan arribi el cicló ja estan sent usats com a centres de quarentena enfront de la pandèmia".

"La gent tem quedar-se sense espai en aquests centres i acabar contraient el Covid-19", i ha explicat que Oxfam Intermón oferirà equipament de seguretat, aliments, refugi i aigua a la població.

Per al director de l'ONG a Bangladesh, Dipankar Datta, contenir el coronavirus a la zona "és ja de per si mateix un gran desafiament", especialment entre els refugiats rohingya que "viuen en camps superpoblats, on comparteixen sanitaris i aigua".

"Sense ajuda, aquestes persones estaran en risc no només de sofrir infeccions de tot tipus sinó de contreure coronavirus en el si de les seves pròpies comunitats", ha afirmat. Entre els dos països sumen 130.000 casos confirmats de moment, inclòs un creixent augment dels infectats en camps de refugiats situats a Cox's Basar.

Es preveu que el cicló deixi prop d'1,4 milions de desplaçats i unes 600.000 habitatges destruïts. "Aquest cicló és un dels més forts als quals ens hem enfrontat", ha reblat.

Contador