Actualitzat 06/07/2015 13:47

Eurojust confirma la infiltració de membres de l'Estat Islàmic a Europa

Milicianos de Estado Islámico
Foto: REVISTA DABIQ

Xifra en 10.000 els combatents estrangers que han sortit d'Europa per anar a fer la jihad

   BRUSSEL·LES, 6 Jul. (EUROPA PRESS) -

   Eurojust, l'agència de cooperació judicial a la Unió Europea, ha confirmat aquest dilluns que membres de l'Estat Islàmic estan viatjant a Europa infiltrats en els fluxos d'immigració irregular.

   "És una situació alarmant perquè veiem òbviament que aquests traficants algunes vegades financen el terrorisme, aquests traficants estan sent utilitzats per tenir i garantir l'exfiltració i infiltració de membres de l'Estat Islàmic. Hem d'eradicar-ho de manera seriosa i ràpida", ha avisat en roda de premsa la presidenta d'Eurojust i màxima responsable de l'equip antiterrorista en l'agència, Michèle Coninsx.

   "Respecte a la infiltració i exfiltració, escoltem de manera més regular i cada vegada més que hi ha risc de la barreja de la immigració il·legal finançant el terrorisme, la immigració il·legal utilitzada per persones per venir a la Unió Europea i venir a la Unió Europea com a 'dorments', com a llops solitaris, i després la cosa més probable per atacar gent", ha postil·lat.

   Coninsx ha precisat que es tracta d'un problema "amb l'Estat Islàmic" que "estan experimentant alguns fiscals en alguns països" tot i que ha rebutjat "entrar en més detall" perquè es tracta de casos de coordinació "en marxa".

   "Però hi ha un intercanvi d'informació que s'està produint sobre aquesta relació", ha assegurat, i alhora ha admès que "hi ha moltes altres possibilitats" que el problema s'estengui també a altres grups terroristes com Al Nusra, Al-Qaida al Magrib Islàmic, Al Shabaab o Boko Haram.

   La presidenta de l'agència de cooperació judicial europea ha admès que no disposen de xifres del nombre de "llops solitaris" identificats a Europa però ha deixat clar que el problema és "seriós" i "comú" en tota la Unió Europea i no només implica el nombre de combatents estrangers desplaçats, sinó també els que comencen a reclutar ells mateixos tercers i inciten i els que entrenen d'altres, i alhora ha recordat els recents casos judicials en marxa contra xarxes de reclutament de jihadistes a Síria i Iraq a Bèlgica i Espanya.

COMBATENTS EUROPEUS

   Tot i que no hi ha "xifres clares" del nombre de combatents estrangers que s'han desplaçat des d'Europa a les zones de conflicte, els que s'han quedat a allà, els que han mort o han tornat, Coninsx ha explicat que s'ha passat d'"uns centenars" el 2012 quan es va detectar el problema dels combatents estrangers per primera vegada fins a "diversos milers" el 2014.

   "El 2015, escoltem xifres --Eurojust no les té-- d'unes 10.000 persones (des d'Europa). A nivell global, escoltem que estem parlant de 25.000 persones", ha explicat.

   L'experta judicial belga ha recalcat que han "identificat un número bastant gran de joves que es desplacen de la Unió Europea a l'Iraq i Síria" des que el 2012 van començar a seguir el problema dels combatents estrangers i ha admès que l'"alarma va sonar el 2013", i alhora ha deixat clar que l'ús "massiu" d'internet i les xarxes socials pels combatents estrangers és un fet "de gran preocupació".

   "Hi ha una necessitat de tenir un enfocament complet i comú per a un problema comú", ha incidit l'experta, que ha admès que "un gran número" d'estats membre ja han adaptat el seu marc normatiu per combatre els combatents estrangers en virtut de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU 2178 de setembre del 2014.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés