La Unió Americana per les Llibertats Civils guanya una apel·lació urgent abans de la sortida d'una nova partida de veneçolans a El Salvador
MADRID, 19 abr. (EUROPA PRESS) -
El Tribunal Suprem dels Estats Units ha ordenat aquest dissabte al govern que suspengui les expulsions emparades en la llei d'enemics estrangers que fa servir la Casa Blanca per empresonar a El Salvador migrants irregulars acusats de pertinença a organització terrorista.
"S'ordena al govern no traslladar cap membre de la suposada classe de detinguts des dels Estats Units fins a una altra ordre d'aquest tribunal", dicta l'ordre del Suprem, amb l'opinió contrària dels magistrats conservadors Clarence Thomas i Samuel Alito.
L'ordre afecta particularment els detinguts ara mateix al centre de detenció de Bluebonnet, al nord de l'estat de Texas, acusats de formar part de l'organització criminal Tren de Aragua.
La decisió del tribunal s'ha publicat després d'un litigi d'emergència impulsat pels advocats de la Unió Americana per les Llibertats Civils (ACLU, per les seves sigles en anglès) davant d'una nova partida imminent d'expulsió de veneçolans detinguts. Tots ells, segons l'apel·lació presentada per l'ACLU, eren "pujats a autobusos, presumiblement amb destinació a l'aeroport".
En declarar el Tren de Aragua com a entitat terrorista, l'administració Trump argumenta que va acabar facultada per aplicar aquesta polèmica llei, redactada al segle XVIII per al seu ús en temps de guerra.
La llei només s'ha invocat tres cops anteriorment en la història dels Estats Units, la més recent durant la Segona Guerra Mundial per recloure civils nord-americans d'origen japonès en camps d'internament.
L'administració Trump va acabar emprant la llei per expulsar "en calent" els migrants que identificaven com a membres d'aquesta organització criminal, independentment del seu estatus migratori i sense complir el protocol necessari. A més, els advocats dels afectats han rebutjat en diverses ocasions tenir cap vincle entre els clients i el Tren de Aragua o altres màfies declarades com a grups terroristes com l'MS-13, la "mara" Salvatrucha.
"Ens sentim profundament alleujats pel fet que el tribunal hagi bloquejat temporalment les deportacions, perquè aquestes persones corrien perill imminent de passar la resta de les seves vides en una brutal presó salvadorenca sense haver tingut mai el procés adequat", ha manifestat l'advocat de l'ACLU, Lee Gelernt, en uns comentaris a la cadena pública nord-americana NPR.
La Casa Blanca encara no ha respost a aquest dictamen, en un nou episodi de les topades constants entre la segona administració Trump i la judicatura del país, a la qual el mandatari acusa de restringir per motius polítics les seves competències executives.
Fins ara, el Suprem només s'havia pronunciat de manera ambigua sobre la qüestió de les expulsions en admetre la seva execució sempre que els acusats tinguessin l'oportunitat prèvia de defensar-se davant d'un tribunal.