EUA llança una operació contra el líder d'Estat Islàmic al nord-oest de Síria

Publicat 27/10/2019 12:06:55CET
October 25, 2019 - Washington, DC, United States President Donald J. Trump speaks to the media before departing the White House to address the 2019 Second Step Presidential Justice Forum at Benedict College in Columbia, SC. (Chris Kleponis / Contacto)
Contacto

El Departament de Defensa creu, "amb una elevada certesa", que Abu Bakr al-Baghdadi és mort El president dels Estats Units, Donald Trump, farà una declaració institucional pels voltants de les 14.00 -- hora peninsular espanyola --

NOVA YORK, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Exèrcit dels Estats Units ha llançat una operació contra el líder de l'organització terrorista Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, a la província siriana d'Idlib (al nord-oest del país); un un atac que, segons estima el Departament de Defensa nord-americà amb "una elevada certesa", hauria matat l'home més buscat pels serveis d'Intel·ligència internacionals i capitost d'un grup que ha estès durant l'última dècada l'horror del gihadisme per ciutats de tot el món.

L'atac va tenir lloc aquest dissabte a un complex de la localitat de Barisha, prop de la frontera amb Turquia, i va ser efectuat per una unitat de forces especials nortamericanas de l'equip Delta després de diverses setmanes de vigilància. En l'assalt també van intervenir avions, helicòpters i avions no tripulats de combat.

Segons les fonts del magazín 'Newsweek', l'equip va protagonitzar un "breu tiroteig" després de la seva entrada al bloc residencial abans que al-Baghdadi s'immolés en detonar l'armilla explosiva que portava posada. Dues de les seves esposes haurien mort també en l'explosió. En l'assalt també haurien mort diversos capitosts més de l'organització gihadista, segons fonts de seguretat iraquianes a l'agència oficial de notícies iraquiana INA.

Fonts iraquianes, citant informacions de l'interior de Síria, apunten que al-Baghdadi va ser descobert en aquest complex quan intentava escapar de la província, acompanyat de la seva família, cap a la frontera amb Turquia.

La mort d'al-Baghdadi també ha estat confirmada per un dels col·lectius armats més importants de la província, el grup gihadista Hayat Tahrir al-Sham, encapçalat per l'antic Front Nusra, antiga filial d'Al-Qaida. En l'atac també hauria mort el seu assessor Abu Said al-Iraqi, natural de Tal Afar (l'Iraq), segons el mitjà Idlib News Network, afí al grup, i citat per l'agència de notícies kurda Rudaw.

El complex va ser destruït posteriorment per les forces aèries per impedir que es convertís en un mausoleu per als simpatitzants del gihadisme", en el punt i final a un assalt que el president dels Estats Units, Donald Trump, va aprovar fa gairebé una setmana, i el resultat definitiu del qual està a l'espera de concretar, pendent de rebre les proves d'ADN i dades biomètriques recaptades en l'atac.

La cadena de televisió estatal iraquiana ja ha emès imatges de l'assalt. Primer, una seqüència nocturna on es pot percebre una explosió i, després, imatges diürnes d'un cràter, amb robes tacades de sang al voltant.

Segons la cadena, al-Baghdadi va ser localitzat amb l'ajuda d'informació proporcionada pels serveis d'Intel·ligència iraquianes, i milícies kurdes de les Forces Democràtiques Sirianes (FDS) també s'han atribuït part de l'èxit d'una "històrica i reeixida operació que s'ha desenvolupat com a resultat d'un treball d'intel·ligència en cooperació amb els Estats Units", segons ha anunciat a Twitter el seu comandant Mazloum Abdi.

Turquia, que ara mateix manté suspesa una operació militar precisament al nord de Síria contra les milícies kurdes, també ha volgut apuntar-se part del mèrit de l'operació nord-americana. "Abans de l'atac de la passada nit a Idlib, va existir un intercanvi d'informació i una col·laboració entre les autoritats militars de tots dos països", segons ha fet saber el Ministeri de Defensa turc al seu compte de Twitter.

L'equip Delta que ha executat l'operació pertany al Comandament d'Operacions Especials Conjuntes, dirigit pel tinent general de la Força Aèria d'EUA, Scott A. Howell, i que també supervisa l'actuació del Grup de Desenvolupament de Guerra Naval Especial, el conegut com Team 6, responsable de l'assalt que fa vuit anys va matar el líder de l'organització terrorista Al-Qaida, Usama Bin Laden, a Abbotabad (el Pakistan).

EL MÉS BUSCAT

Al Baghdadi, de nacionalitat iraquiana, ha liderat Estat Islàmic des de 2010, quan l'agrupació terrorista encara era una branca clandestina d'Al-Qaida a l'Iraq. Durant molt temps es va pensar que s'amagava a algun lloc al llarg de la frontera entre l'Iraq i Síria.

En l'apogeu del seu poder, Estat Islàmic va estar al comandament d'un territori que s'extenia des del nord de Síria, a través de ciutats i pobles al llarg de les valls del Tigris i l'Eufrates, fins als afores de Bagdad, la cabdal iraquiana.

No obstant això, la caiguda el 2017 de Mossul i Ar-Raqqà, els bastions del grup terrorista a l'Iraq i Síria, respectivament, va despullar al-Baghdadi del seu poder i el va convertir en un fugitiu.

Els atacs aeris duts a terme pels Estats Units van matar la majoria dels principals lloctinents d'Estat Islàmic i, abans que publiqués a l'abril un missatge de vídeo en el qual apareixia el líder terrorista, va haver-hi informes contradictoris sobre si estava viu o no.

No obstant això, malgrat perdre els seus últims territoris, cal recordar que Estat Islàmic té cèl·lules dorments a tot el món, i alguns combatents operen des de les ombres al desert de Síria i a diverses ciutats iraquianes.

"DECLARACIÓ IMPORTANT" DE TRUMP

El portaveu de la Casa Blanca, Hogan Gidley, ha anunciat aquest dissabte que Trump, planeja fer una "declaració important" aquest diumenge a les 09.00 hores (hora local), però no ha proporcionat més detalls sobre aquest tema.

"Acaba de passar una cosa molt grossa!", ha manifestat Trump al seu compte de Twitter, també sense aportar cap altra explicació.

S'espera que Trump faci la declaració a la Sala de Recepció Diplomàtica de la Casa Blanca, que ja ha utilitzat en altres ocasions per fer anunciaments importants. De fet, la setmana passada va utilitzar la mateixa dependència per anunciar l'alto el foc pactat entre Washington i Turquia a Síria.