Actualitzat 3/12/2019 12:24:10 +00:00 CET

EUA imposarà aranzels a productes francesos en resposta a la 'taxa Google'

10/7/2019 - Washington, District of Columbia, United States of America: United States Trade Representative Robert Lighthizer, left, makes remarks as US President Donald J. Trump,(Ron Sachs / CNP / Contacto)
Ron Sachs

MADRID, 3 des. (EUROPA PRESS) -

L'administració del president nord-americà, Donald Trump, ha anunciat aquest dilluns que imposarà aranzels del 100 per cent sobre productes francesos com el xampany i el formatge, entre d'altres, en resposta a la 'taxa Google' francesa amb la qual el país exigirà a les companyies tecnològiques nord-americanes que paguin un impost pels ingressos percebuts a canvi dels seus serveis digitals.

El representant de Comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer, ha indicat que, després d'investigar, ha conclòs que aquest impost és "incompatible amb els principis vigents de la política fiscal internacional i és inusualment onerós per a les empreses nord-americanes afectades", entre elles Alphabet Inc, Facebook, Apple i Amazon.

Així, Lighthizer ha assegurat que el Govern nord-americà també analitza obrir investigacions similars sobre impostos que apliquen Àustria, Itàlia i Turquia sobre els serveis digitals prestats per aquestes empreses.

Segons informacions de la cadena de televisió local France 24, els nous aranzels recauran sobre 63 productes francesos de diferents categories, entre els quals s'inclouen el xampany, les bosses i el formatge amb un valor comercial aproximat de 2.400 milions de dòlars.

"L'acció proposada pels Estats Units inclou aranzels addicionals de fins al 100 per cent sobre alguns productes francesos", ha assenyalat en un comunicat l'oficina de Lighthizer, que ha advertit que la decisió de Washington és "un senyal clar que els Estats Units prendrà mesures contra els règims fiscals digitals que discriminen o imposen càrregues indegudes a les empreses nord-americanes".

La mesura de Washington sorgeix cinc mesos després que França promulgués oficialment --el juliol passat-- la coneguda com a taxa GAFA (per les inicials de Google, Apple, Facebook i Amazon), la seva 'taxa Google', que fixa la imposició del 3 per cent sobre la facturació del negoci digital les vendes mundials del qual siguin superiors als 848 milions de dòlars a nivell mundial i als 28 milions de dòlars a França.

Aquesta iniciativa obliga les multinacionals a pagar impostos a França pels beneficis que obtenen gràcies als internautes francesos i el Govern francès esperava recaptar uns 565 milions de dòlars anuals amb aquesta mesura.

Després de la seva entrada en vigor, el representant de Comerç dels Estats Units --que depèn de la Casa Blanca-- va anunciar l'inici d'una investigació contra França per la seva taxa en considerar que es dirigia injustament contra els gegants nord-americans.