Publicat 25/11/2014 10:23

El gran jurat de Missouri decideix no presentar càrrecs contra el policia involucrat en la mort de Michael Brown

WASHINGTON, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El gran jurat de Missouri ha decidit a última hora d'aquest dilluns no presentar càrrecs contra Darren Wilson, l'agent de policia involucrat en la mort del jove afroamericà Michael Brown, segons ha informat el diari estatunidenc 'The Washington Post'.

La decisió significa que Wilson, de 28 anys, no s'enfrontarà a cap càrrec de l'Estat per la mort a trets el mes d'agost passat de Michael Brown, de 18 anys. D'altra banda, continua oberta una investigació federal sobre drets civils al voltant del succés i una altra investigació independent del propi Departament de Policia.

El fiscal del comtat de St. Louis, Bob McCulloch, ha assenyalat aquest dilluns que les declaracions d'alguns testimonis van ser desacreditades per evidències físiques, i ha afegit que totes les autòpsies practicades van ser consistents entre si.

McCulloch ha insistit que s'ha portat a terme una "investigació exhaustiva", amb el jurat deliberant durant dos dies. Els membres del gran jurat haurien estat "els únics que haurien tingut accés a totes les proves" recopilades fins ara, tal com ha afegit el fiscal.

LA FAMÍLIA ES MOSTRA "DEVASTADA"

La família de Brown s'ha mostrat "profundament decebuda" per la decisió del gran jurat de no processar l'assassí del seu fill. En declaracions a la cadena CNN, el pare de Brown ha assegurat que es troba "devastat".

En qualsevol cas, a través d'un comunicat, la família del jove afroamericà mort el mes d'agost passat ha demanat als manifestants que "evitin la violència" i canalitzin la seva frustració donant suport a una campanya perquè el Govern dels Estats Units obligui els policies estatunidencs a usar càmeres de vídeo adherides al cos.

Unes hores abans de la decisió, el governador de Missouri, el demòcrata Jay Nixon, va demanar "tolerància", "respecte mutu" i "moderació", davant de la possibilitat que esclatessin protestes a la ciutat de Ferguson --on es va produir el tràgic fet-- en el cas que l'agent no fos imputat pel succés.

El president dels Estats Units, Barack Obama, també va instar els habitants de la població a manifestar-se pacíficament, fos quina fos la decisió del gran jurat, segons va informar la Casa Blanca.

Familiars i amics de Brown, així com nombrosos activistes pro Drets Humans, porten dies concentrats davant del gran tribunal a l'expectativa de la resolució. Si Wilson sortia exonerat, havien amenaçat amb fortes protestes.

En aquest context, Nixon va optar per declarar l'estat d'emergència per permetre el desplegament de la Guàrdia Nacional amb l'objectiu --segons va dir-- de protegir els ciutadans al mateix temps que el dret de manifestació.

CAS BROWN

Brown, de 18 anys, va morir el passat 9 d'agost al rebre diversos trets de Wilson. Segons diversos testimonis, el jove estava desarmat, mentre que les autoritats locals sostenen que va intentar agredir el policia i que aquest es va defensar.

La tardança de les autoritats a revelar els detalls del succés i, sobretot, a donar a conèixer la identitat de Wilson, van donar lloc a una onada de protestes que ràpidament va derivar en disturbis que van obligar a un desplegament de la Guàrdia Nacional.

El cas de Brown, al costat del de Trayvon Martin, un altre jove afroamericà abatut a trets per un vigilant de barri a Florida, han servit per revifar el debat racial als Estats Units.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés