Publicat 12/05/2023 08:12

EUA.- Els Estats Units posa fi al Títol 42 i insisteix: "Les fronteres no estan obertes"

Frontera entre Mxic i els Estats Units en la nit de la fi del Títol 42
Europa Press/Contacto/Belinda Soncini

Centres de processament abarrotats i més presncia policial a la frontera, les primeres conseqüncies de la fi del Títol 42

MADRID, 12 maig (EUROPA PRESS) -

Els Estats Units ha posat fi al Títol 42, la política migratria de l'era Trump que permetia les 'devolucions en calent' en el marc de la pandmia per coronavirus, amb un missatge dirigit a les persones que intentaran travessar cap al país a partir d'ara: "Les fronteres no estan obertes".

Són paraules del secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas, que a través d'un vídeo publicat quan la nova política migratria ha entrat en vigor --quan el rellotge ha marcat les 11.59 del dijous a Washington DC-- ha parlat directament als migrants i els ha advertit de les conseqüncies d'intentar entrar irregularment.

"A partir d'aquesta nit, les persones que arribin a la frontera sense utilitzar una via legal seran considerades no aptes per demanar asil. Estem preparats per processar humanament i expulsar les persones que no tinguin una base legal per quedar-se als EUA", ha asseverat Mayorkas.

Ha amenaat amb algunes de les conseqüncies que entren en vigor amb la nova política migratria, una revisió del Títol 8 que estava en vigor abans de la pandmia, com per exemple la prohibició durant cinc anys de sollicitar asil als Estats Units si intenten tornar a entrar al país, a més de potencials conseqüncies penals.

PRIMERES CONSEQÜNCIES

Les conseqüncies d'aquest final oficial de la política migratria de Trump s'han deixat veure fins i tot abans que expirés. En els últims dies, desenes de milers de persones s'han apropat la frontera nord de Mxic, i 11.000 persones van creuar als Estats Units en un sol dia aquest dimecres.

Dins del país, els centres de recepció de migrants estan deixant que aquelles persones que hagin sollicitat asil se'n vagin sense tenir encara una data programada per a la vista, en la qual intentaran demostrar que tenen base legal per romandre al país, en una mesura que pretén alliberar espai abans de la presumible entrada de més persones.

Normalment, les persones romanen en aquests centres fins a aquesta vista, per evitar que no es presentin i es quedin al país de manera irregular, per els centres d'acolliment estan desbordats i no poden acollir a ningú més, per la qual cosa hi ha centenars de persones als carrers de ciutats frontereres com El Paso (Texas), un dels punts pels quals més migrants creuen.

A l'altre costat de la frontera, a Ciutat Juárez, Mxic, centenars de persones esperen davant la Porta 42 --l'única oberta a la zona en aquest moment-- a entrar als Estats Units per comenar el procés d'asil, encara que les autoritats estatunidenques fa setmanes que adverteixen que moltes d'aquestes sollicituds seran denegades amb els nous requisits que s'imposen a partir d'ara.

A Florida, no obstant aix, un jutge federal ha bloquejat aquest pla a l'estat, després que la fiscal general de la regió, Ashley Moody, sollicités en una moció d'emergncia el permís per deixar lliures als migrants que encara no tenen data per a la seva vista, sense fer-los un seguiment.

Així mateix, centenars de persones més temen ser deportades i encara esperen a la frontera, sense atrevir-se a sollicitar l'inici del procés legal. Per evitar que aquestes persones creuin de forma irregular, el Govern compta amb 24.000 agents fronterers.

A més, el Servei d'Immigració i Control de Duanes dels Estats Units ha deixat de fer tests de coronavirus a les persones retingudes, en una srie de canvis anunciats hores abans de la mitjanit que pretenen augmentar el nombre de llits disponibles als seus centres i accelerar el procés.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés