EUA anuncia la seva retirada efectiva de la UNESCO a partir del 31 de desembre pel seu "biaix antiisraelí"

Publicat 12/10/2017 16:34:50CET

   NOVA YORK, 12 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Departament d'Estat nord-americà ha informat que els Estats Units es retirarà de forma efectiva de l'Organització de les Nacions Unides per a Ciència i la Cultura (UNESCO) a partir del 31 de desembre després de denunciar el "biaix antiisraelí".

   El comunicat nord-americà explica que Washington "desitja seguir vinculat a la UNESCO, però solament com a Estat observador no membre". "Aquesta decisió no ha estat presa a la lleugera", explica, pel conflicte àrab-israelià i cita a més "la necessitat de reforma fonamental" i les "quotes impagades".

   El Departament d'Estat també aclareix que està disposat a seguir relacionant-se amb l'UNESCO per aportar la seva "opinió i experiència", però com a Estat observador no membre.

   En resposta, la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, ha reconegut que han rebut notificació oficial de Washington sobre la seva retirada de l'organització. "Vull expressar que lamento profundament la decisió dels Estats Units d'Amèrica de retirar-se de la UNESCO", ha apuntat Bokova.

   En un comunicat, Bokova ha destacat les afinitats entre la missió de la UNESCO i els valors fonamentals del poble nord-americà i ha enumerat diversos projectes recents de col·laboració entre Washington i l'organisme que dirigeix. Per això, ha qualificat de "pèrdua" per a la UNESCO i per a la "família de l'ONU" la decisió nord-americana.

   L'UNESCO és l'organització encarregada de designar els llocs patrimoni de la Humanitat, fomenta l'educació sexual, l'alfabetització, l'accés a l'aigua potable i la igualtat de gènere.

   L'anterior Administració nord-americana del president Barack Obama va retallar el 2011 l'aportació a la UNESCO, la qual cosa va repercutir directament en la seva capacitat d'influència. El vot ja el tenia suspès des de 2013 a causa dels seus deutes.

   El passat mes de juliol, l'UNESCO va declarar patrimoni de la Humanitat la Ciutat Vella d'Hebron, a Cisjordània, i ho va vincular a Palestina, un estat que els Estats Units no reconeix. A la Ciutat Vella es troba la Tomba dels Patriarques.

   Aquesta tomba, coneguda pels musulmans com la mesquita d'Abraham, és el lloc que alberga, segons les tradicions jueves i alcoràniques, les tombes bessones on estan enterrades tres parelles bíbliques importants: Abraham i Sara, Isaac i Rebeca, i Jacob i Lea.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.