Publicat 12/8/2020 22:06:01 +02:00CET

Etiòpia.- Moren més de 20 persones per la repressió de protestes per l'autonomia wolayta al sud d'Etiòpia

   MADRID, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

   Almenys 21 persones han mort a causa de la repressió de diverses manifestacions durant els últims dies a la zona de majoria wolayta d'Etiòpia, situada al sud del país, segons ha confirmat l'opositor Front Democràtic del Poble de Wolayta (WPDF).

   El partit ha reclamat l'alliberament de funcionaris, líders religiosos, opositors i activistes detinguts en el marc dels enfrontaments, així com que els responsables de la mort de manifestants rendeixin comptes.

   Un resident a la localitat de Sodo citat pel diari etíop 'Addis Standard' ha ressaltat que l'Exèrcit ha reprimit protestes a Bodti i Areka, a més de la pròpia localitat de Sodo, al mateix temps que ha agregat que entre les víctimes hi ha almenys un nen.

   Les protestes van esclatar després de l'arrest de 26 líders de la comunitat i activistes wolayta que reclamen al Govern central poder convertir-se en un nou estat independent, com va fer l'any passat la regió de Sidama.

   El WPDF ha criticat el Govern pels arrests i ha sostingut que "animar el caos i pretendre semblar pacífic és confús". La situació en aquests moments a la zona és de relativa calma, després de diversos dies d'enfrontaments.

   Tant la zona de Sidama com la de Wolayta estaven emmarcades a la Regió de les Nacions, Nacionalitats i Pobles del Sud (SNNPR) i l'èxit de la comunitat sidama ha portat a diverses comunitats de la zona a reclamar igualment el seu reconeixement com a estat.

   Sidama es va convertir així en la desena regió d'Etiòpia gràcies al previst per la Constitució del país i al vistiplau del primer ministre, Abiy Ahmed. Els sidama constitueixen el cinquè major grup ètnic d'Etiòpia, si bé només representen entorn del 4 per cent dels 105 milions d'habitants del país.