Publicat 18/1/2020 15:04:48 +01:00CET

Estat de força major a Líbia després del bloqueig de cinc ports d'exportació de petroli a l'est del país

Milicians que donen suport al Govern libi davant les forces d'Haftar
Amru Salahuddien/dpa - Archivo

MADRID, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

La Companyia Nacional del Petroli (NOC, per les seves sigles en anglès) de Líbia ha declarat aquest dissabte l'estat de força major després de denunciar que les forces de l'Exèrcit Nacional de Líbia, al servei del govern paral·lel de l'est del país, han bloquejat les exportacions del petroli a cinc ports de la regió i han exposat el país sencer a la pèrdua del 60 per cent de la producció diària de petroli cru.

"La NOC declara força major després que l'Exèrcit Nacional de Líbia hagi bloquejat les exportacions del petroli dels ports de Brega, Ras Lanuf, Hariga, Zueitina i Sidra", ha fet saber la companyia al seu compte de Facebook.

"Aquest tancament desembocarà en una pèrdua de 800.000 barrils de cru diaris en producció i costos diaris d'aproximadament 55 milions de dòlars", segons el comunicat.

Prèviament s'ha donat a conèixer que grups de simpatitzants del mariscal Khalifa Haftar --home fort d'aquest govern paral·lel-- han tallat l'entrada al port de Tobruk en una exhibició de força a menys de 24 hores de l'inici de la conferència de pau de Berlín per trobar una solució al conflicte al país nord-africà.

Tobruk és la seu d'aquest govern que no compta amb el reconeixement internacional, i que no obstant això, té accés a gran part de la riquesa energètica del país.

Aquest passat divendres els líders tribals de la regió van anunciar la seva intenció de tancar l'accés i els jaciments de la regió en entendre que els beneficis, en realitat, els hi estaven portant les autoritats de Trípoli, el Govern reconegut per la comunitat internacional.

La NOC és una organització que, en principi, està sota el control del Govern de Trípoli, legitimat per les potències internacionals, però que ha protagonitzat picabaralles amb les autoritats per falta de fons en les seves operacions de producció.

El portaveu de les forces d'Haftar, Ahmed al-Mismari, ha indicat més tard als periodistes que el "poble libi" havia tancat els ports petroliers, segons declaracions recollides pel 'Libyan Express'. La producció diària de cru a Líbia és de, aproximadament, 1,3 milions de barrils de petroli diaris.

el més llegit

 1. 1

  Espanya podrà accedir a 140.000 milions del fons europeu de recuperació, 77.000 milions en transferències

 2. 2

  Coronavirus.- Reus (Tarragona) no obrirà les escoles bressol municipals fins el proper curs

 3. 3

  Detingut en Sant Adrià (Barcelona) un home cercat a Anglaterra per assassinat

 4. 4

  Iglesias recomana al seu pare que emprengui accionis legals contra Álvarez de Toledo

 5. 5

  El Canal 33 innova el seu contingut cultural amb la incorporació de dues sèries documentals