Actualitzat 12/07/2016 11:36 CET

Espanya presentarà dimecres a Brussel·les els arguments per evitar la multa pel dèficit

Luis de Guindos
EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha avançat que el Govern espanyol presentarà formalment "demà mateix" les al·legacions al procés sancionador que s'activarà aquest dimarts, quan l'Ecofin confirmi el dictamen negatiu de Brussel·les sobre la falta de "mesures efectives" preses per Espanya per complir els objectius de dèficit públic pactats amb la UE.

"Molt ràpidament, demà mateix, presentarem les nostres al·legacions. Recollirem tots els punts que considerem que són importants i des del punt de vista de l'esforç que ha realitzat Espanya", ha explicat Guindos en unes declaracions a la premsa, en la seva arribada a la reunió de ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin).

El ministre espanyol ha recalcat que Espanya és una economia "que no planteja cap tipus de risc financer, bancari ni econòmic" per a l'eurozona, malgrat les dificultats de fa quatre anys.

Entre els plantejaments del Govern espanyol, ha enumerat el ministre, es mantenen arguments com la inflació negativa, la bretxa de producció i els esforços realitzats per Espanya. "No es tracta d'enviar homes de negre de cap tipus, són els contactes habituals que es té amb la UE", ha explicat De Guindos, en al·lusió a les converses amb Brussel·les.

Una vegada que l'Ecofin doni el seu suport formal a l'opinió de l'executiu comunitari s'obrirà un procés de 20 dies perquè Brussel·les fixi la quantia de la multa a Espanya pel seu desviament, un termini que inclou 10 dies per a les autoritats nacionals presentin els seus arguments de defensa.

En la vigília, els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona (Eurogrup) van donar el seu "fort suport" a la Comissió tant en el dictamen sobre Espanya com la redacció sobre Portugal, que també apunta la falta de mesures.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, i el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, van apuntar també l'acord per accelerar els terminis, amb l'objectiu de donar "claredat i certesa" al futur Govern central que es formi a Espanya sobre les mesures addicionals que haurà de complir.

També Espanya advoca per agilitar el procés "el màxim possible", ha dit el ministre, perquè cal tancar aquest procediment per fixar la nova sendera de reducció de dèficit.

Guindos, tot i això, ha volgut deslligar el procediment sancionador que arrencarà formalment amb la posició de l'Ecofin aquest dimecres i pel que la Comissió ha de fixar una multa per a Espanya que pot oscil·lar entre 0 i un 0,2% del seu PIB, és a dir, fins a 2.000 milions d'euros. També inclourà la congelació de part dels fons comunitaris que corresponen al país el 2017.

"Cada dia estic més convençut que no hi haurà sanció", ha advertit el titular d'Economia, que els últims dies ha reiterat la seva confiança que la multa per a Espanya serà de "zero".

Pel que fa a la nova sendera que negocia el Govern espanyol amb Brussel·les per a la reducció del dèficit, Guindos ha dit que l'objectiu segueix sent situar-lo per sota del 3% "l'any vinent", tot i que no ha volgut aclarir si és partidari de col·locar la major càrrega d'esforç el 2016 o el 2017.

En aquest sentit, De Guindos ha incidit en la necessitat de tenir una sendera clara com més aviat millor, perquè serà un element clau per al disseny dels nous Pressupostos Generals, una cosa "fonamental" per al president del Govern central en funcions, Mariano Rajoy, a l'hora de negociar amb l'oposició.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés