Publicat 15/11/2017 17:12

Espanya millora el desenvolupament de les TIC i es manté a la posició 27 del rànquing de la UIT

Internet
TWITTER

L'organització afirma que Espanya té un mercat de les telecomunicacions "competitiu i ben desenvolupat"

GINEBRA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

El desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a Espanya ha millorat en l'últim any, encara que el país es manté en el lloc 27 del rànquing elaborat per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), que destaca que Espanya compta amb un mercat de les telecomunicacions "competitiu i ben desenvolupat".

En concret, Espanya ocupa el 2017 el lloc número 27 de la classificació de l'Índex de Desenvolupament de les TIC (IDI) de la UIT amb una nota mitjana de 7,79 punts sobre deu, la mateixa posició en la qual es va situar fa un any i que va registrar una nota mitjana de 7,61 punts.

Dins dels 40 països que formen part de la regió europea, Espanya ocupa un any més el lloc 19 de la classificació, amb una nota superior a la mitjana, que s'ha situat en 7,50 punts, davant dels 7,34 punts de fa un any.

La principal millora de la situació a Espanya es produeix en l'accés a les TIC, ja que la nota mitjana s'ha elevat dels 7,84 punts als 7,98 punts, la qual cosa ha permès al país pujar dos llocs en el rànquing, des de la posició 31 a la 29.

Per contra, en l'ús de les tecnologies TIC, Espanya descendeix un lloc, des del 27 al 28, malgrat elevar la seva nota dels 6,97 punts als 7,23 punts. Quant a l'avaluació dels coneixements dels usuaris en la matèria, Espanya puja de la posició 18 a la 19 després d'elevar la seva nota des dels 8,41 punts als 8,50 punts.

L'informe també assenyala que el percentatge d'individus que utilitza Internet a Espanya ha pujat des del 78,7% del 2015 al 80,6% el 2016. A més, apunta que les subscripcions de banda ampla fixa per cada 100 habitants van pujar des de les 28,7 a les 29,5 i les de banda ampla mòbil actives de les 82,7 a les 87,3.

MERCAT COMPETITIU

La UIT destaca que Espanya té un mercat de les telecomunicacions "competitiu i ben desenvolupat" amb una elevada taxa de penetració tant en serveis mòbils com fixos. Així, agrega que en els últims anys el sector ha dut a terme un procés de fusions i adquisicions que ha fet que tres operadors (Telefónica, Vodafone i Orange) concentrin gairebé el 80% dels ingressos.

En concret, destaca que la penetració de la banda ampla mòbil està per sobre de la mitjana europea i els preus tants per serveis de contracte com de prepagament són "assequibles". A més, afegeix que els operadors estan realitzant grans inversions en el desplegament de xarxes de banda ampla mòbil, la qual cosa ha permès que la cobertura de 3G i 4G estigui "gairebé completa".

En el cas de la telefonia fixa, remarca que el mercat està "molt ben desenvolupat" i la penetració del telèfon fix està augmentat lleugerament a causa de la seva inclusió en ofertes convergents, en contrast amb la tendència global de substituir-lo pel mòbil.

Respecte a la política governamental, assenyala que l'enfocament en el desenvolupament de les TIC està orientat al mercat i cerca crear les millors condicions per al creixement. Així, afegeix que l'Agenda Digital espanyola inclou estratègies per al desplegament de xarxes d'alta velocitat amb un millor ús de les infraestructures i promovent la cooperació entre entitats públiques i privades.

A més, ressalta que s'estan ampliant els serveis de banda ampla mòbil mitjançant una gestió eficient de l'espectre radioelèctric i l'obertura de noves freqüències per als serveis LTE, així com que l'Agenda Digital contempla mesures del costat de la demanda, com promoure la creació i distribució de contingut en línia.

En conclusió, la UIT remarca que Espanya ha desenvolupat un país "altament connectat" amb un mercat de les telecomunicacions "innovador i competitiu" que està entre els principals promotors del creixement. "El Govern espanyol ha aportat el marc per a aquest desenvolupament i segueix prioritzant el desplegament de xarxes d'alta velocitat", agrega.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés