Publicat 07/01/2024 15:32

Espanya accepta com a vàlid el passaport de Kosovo però continuarà sense reconèixer la seva independència

Archivo - El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares
Carlos Luján - Europa Press - Archivo

MADRID, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació ha confirmat aquest diumenge a Europa Press que Espanya accepta des de l'1 de gener com a vlid el passaport ordinari de Kosovo, si bé ha precisat que aix "no implica de cap manera el reconeixement" de l'antiga província srbia com a Estat independent.

Cal recordar que Kosovo es va incorporar aquest dia al rgim d'exempció de visat a l'espai Schengen perqu els seus ciutadans poguessin viatjar als 27 pasos membres de la zona. No obstant aix, la Comissió Europea va avanar l'abril de l'any passat que Espanya seria l'únic país Schengen que no aplicaria l'acord.

Es donava la circumstncia que els altres pasos de la zona de lliure circulació que no reconeixen la independncia de Kosovo, Eslovquia i Grcia, sí que admetien els documents de viatge ordinaris dels kosovars. En aquest sentit, fonts diplomtiques van concedir a l'abril a Europa Press que les autoritats espanyoles haurien d'afrontar canvis en la seva política respecte a documents de Kosovo, després de recalcar que Espanya pensava "executar" la mesura perqu la població kosovar es mogui per Europa sense necessitat de visat.

Ara, amb la incorporació d'Espanya, "tots els Estats Schengen no reconeixedors accepten l'ús dels passaports ordinaris kosovars" ats que "sense aquesta modificació els titulars d'aquests passaports haurien tingut problemes per visitar legalment els Estats no reconeixedors", ha assenyalat també aquest diumenge la cartera que dirigeix José Manuel Albares.

El Ministeri confirma així l'anunciat a última hora de dissabte pel vice-primer ministre de Kosovo, Besnik Bislimi, i per la ministra d'Afers Exteriors i per la Dispora de Kosovo, Donika Grvalla-Schwarz, aquesta última a través d'un missatge a través de la xarxa social X, en el qual comunicava el seu agrament al Govern espanyol.

Pel que fa a la seva posició oficial sobre Kosovo, i com ha fet en anteriors ocasions, el Ministeri d'Exteriors ha mantingut que Espanya continuar sense reconixer la seva independncia i s'ha rems a les converses de normalització de relacions entre Kosovo i Srbia sota els auspicis de la Unió Europea.

Així doncs, Espanya "afavoreix i continuar afavorint el dileg Belgrad-Pristina com a via de solució d'aquesta qüestió i vol minimitzar el seu impacte en els ciutadans", explica el Ministeri, com ja va dir el ministre Albares el novembre de l'any passat, en una resposta parlamentria a la diputada de Junts Mariona Illamola, en el qual va insistir en el "no reconeixement de la declaració d'independncia adoptada per Pristina el 2008, per ser un acte unilateral".

No obstant aix, va afegir Albares, "des d'un plantejament constructiu, és el moment de fer un esfor definitiu per solucionar la qüestió del territori de Kosovo en el marc del dileg entre Belgrad i Pristina amb un acord respectuós amb el Dret Internacional".

"La posició de no reconeixement no implica deixar de participar, pel fet que també ho faci Kosovo, en aquells frums (...) en els quals participen tots els socis de la Unió Europea i la mateixa Srbia", va esgrimir llavors el Govern espanyol, parafrasejant les paraules del president, Pedro Sánchez, durant la cimera celebrada entre la UE i els Balcans Occidentals que va tenir lloc a principis d'octubre a Eslovnia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés