Actualitzat 19/09/2014 10:18

Cameron assegura que el debat de la independència està "resolt per a una generació"

Reivindica la seva decisió de convocar la consulta i assegura que toca estar "units" i "avançar"

LONDRES, 19 (EUROPA PRESS)

El primer ministre britànic, David Cameron, ha assegurat aquest divendres, després de conèixer el rebuig d'Escòcia a la independència, que el resultat del referèndum és "clar" i que el debat de la secessió està "resolt per a una generació".

   "El debat està resolt per a una generació... O com ha dit Alex Salmond: Potser per a una vida. Per tant, no hi pot haver disputes ni repeticions, hem escoltat la voluntat decidida del poble escocès", ha assegurat el primer ministre britànic, en la seva primera compareixença davant de la premsa a Downing Street, després de conèixer el rebuig a la secessió expressat pels escocesos en la consulta d'aquest dijous.

   Cameron ha assegurat que el referèndum ha tingut un resultat "clar" i ha posat èmfasi que ara toca que el país estigui "unit" i "avançar". "El poble d'Escòcia ha parlat i el resultat és clar. Han mantingut el nostre país de quatre nacions unit i jo, com milions de persones, estic encantat", ha dit.

   El 'premier' britànic ha reivindicat la seva decisió de convocar aquesta consulta d'independència d'acord amb l'executiu escocès. "Era correcte que respectéssim la majoria del SNP en el Govern i donéssim al poble escocès el dret a tenir la paraula", ha assegurat.

   En aquesta mateixa línia, Cameron ha dit que, malgrat "sentir passió pel Regne Unit", es defineix com "un demòcrata que havia d'acceptar el dret guanyat per SNP per tenir la seva veu". Una vegada la ciutadania s'ha pronunciat i per superar les divisions generades en gairebé dos anys de campanya, Cameron ha apel·lat a la unitat per garantir la materialització de les ambicions en matèria de transferència de competències a Edimburg, però ha afegit la necessitat d'ampliar aquest objectiu als altres integrants del Regne Unit.

RESPOSTA A SALMOND

   En resposta a l'embat que aquest mateix matí li ha llançat el ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, ha recordat "als escèptics sobre les promeses constitucionals" expressades durant la campanya que ja s'ha mostrat la disposició a fer-les realitat aquesta legislatura i que "els tres partits britànics faran que avancin en la pròxima". "Us escoltem", ha assegurat als votants.

   Com a prova, ha anunciat que ja ha nomenat l'encarregat de supervisar el procés de transferència de poders, el responsable dels Jocs de la Commonwealth del passat estiu, lord Robert Smith, qui haurà d'elaborar un llibre blanc per a novembre i haurà de presentar el gener l'esborrany de la llei que atorgarà a Escòcia un autogovern "sense precedents".

   L'oferta plantejada als últims dies de campanya per guanyar-se als indecisos, tot i això, ha generat un important malestar a Westminster, especialment entre les pròpies files conservadores, per la qual cosa el 'premier' ha apostat per abordar la qüestió en paral·lel a un procés de descentralització per tot Regne Unit.

SITUACIÓ A ANGLATERRA

   En especial, Cameron s'ha referit a la situació d'Anglaterra, l'únic dels quatre integrants que no té Parlament propi, si bé els seus diputats són majoria en la Cambra dels Comuns. Les seves particularitats requereixen "una solució justa també", especialment davant del fet que parlamentaris escocesos puguin votar en qüestions que afecten en exclusiva Anglaterra però no al contrari, l'anomenada 'qüestió anglesa' o 'West Lothian question'.

   Aquesta nova era oberta pel referèndum escocès ha generat una corrent descentralitzadora en el primer ministre, qui ha avançat que preveu traspassar més competències a les ciutats i que donarà a conèixer els plans en els pròxims dies. "Tenim una gran oportunitat per canviar a millor com es governa els britànics i els polítics hem d'unir-nos i ser constructius per a tots i cadascun dels ciutadans del Regne Unit", ha sostingut.

   En aquest sentit, ha considerat que "un nou acord més just per a Escòcia ha d'aplicar-se als altres", de manera que el traspàs de part de la política tributària, de despesa i de Benestar a Edimburg ha de veure's acompanyat de "més poder per a Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord", tres àrees que mereixen "més decisió i veure els seus drets protegits i millorats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés