Actualitzat 06/03/2020 18:40

Erdogan no tancarà les fronteres i tampoc es reunirà amb Bulgària i Grècia

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan
-/Kremlin/dpa

MADRID, 6 març (EUROPA PRESS) -

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha reiterat aquest divendres que Ankara no tancar les seves fronteres per impedir la sortida de refugiats i sollicitants d'asil i ha rebutjat mantenir una trobada trilateral amb Bulgria i Grcia per abordar aquest assumpte.

"Estan obertes o tancades les fronteres? No tenim més temps per parlar d'aix. Est fet. Els refugiats se n'estan anant pel seu compte", ha manifestat Erdogan, que ha recalcat que la política no és coercitiva, perqu els refugiats marxen perqu així ho han decidit.

El mandatari ha revelat que ha rebutjat l'oferta del primer ministre búlgar, Boiko Boríssov, per a una reunió trilateral, a causa del tractament que donen les forces de seguretat gregues als migrants que miren d'arribar al país des de Turquia.

"Grcia persegueix aquesta gent. Pel que sé, han matat cinc d'aquestes persones. A més, han apunyalat bots inflables amb migrants per enfonsar-los, la qual cosa és una prctica cruel", ha criticat, segons ha informat el diari turc 'Daily Sabah'.

Erdogan ha manifestat que els polítics grecs, incls el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, "han de saber que la vida humana no és barata", abans d'expressar que desitja que els presidents de la Comissió Europea i el Consell Europeu, Ursula von der Leyen i Charles Michel, respectivament, compleixin el que van prometre respecte l'assumpte.

En aquest sentit, ha ressaltat que Turquia no pot fer front al flux migratori des de Síria en solitari. "Assumim que totes aquestes persones (des d'Idlib) entren d'alguna manera a Turquia. Aix significa una xifra de cinc o 5,5 milions de refugiats", ha sostingut.

"Com podria Turquia manejar aquesta qüestió? Hem de detenir aquest moviment", ha manifestat, i ha defensat que l'acord d'alto el foc que es va aconseguir dijous amb Rússia per a la província d'Idlib ajudar a controlar la situació.

De la seva banda, el ministre de l'Interior turc, Süleyman Soylu, ha afirmat a Twitter que fins ara més de 142.000 migrants han abandonat Turquia amb destinació a Grcia a través dels passos d'Edirne i Evros, tot i que la xifra no ha estat confirmada per l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

L'Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Josep Borrell, ha ressaltat durant la jornada que el bloc regional té inters a millorar les relacions amb Turquia i ha afegit que d'aix parlaran els ministres d'Exteriors que estan reunits a Zagreb.

"Turquia suporta una gran crrega, quatre milions de persones, hem d'entendre-ho. Per, alhora, no podem acceptar que els refugiats s'utilitzin com a font de pressió", ha dit, abans d'avisar que Ankara ha de relaxar la pressió migratria sobre Grcia.

Després de l'anomenada 'crisi de refugiats' el 2015, la Unió Europea va negociar amb Erdogan un acord migratori que es va segellar al mar del 2016 i pel qual Ankara es va comprometre a frenar el pas de refugiats i migrants irregulars cap a terreny europeu a canvi d'un fons d'ajuda dotat amb 6.000 milions d'euros.

Es tracta de fons destinats a pagar l'acolliment dels refugiats i a cobrir les seves necessitats bsiques a través de programes que no depenen directament del Govern turc sinó d'organitzacions terceres. Quatre anys després, la UE ha comproms 4.700 milions del fons, dels quals 3.200 milions ja han estat desemborsats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés