Publicat 22/09/2021 08:14

Erdogan assegura que Turquia no disposa "ni dels mitjans ni de la paciència" per acollir més refugiats

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, durant la seva intervenció en l'Assemblea General de Nacions Unides
UN PHOTO/CIA PAK

   Sobre l'Afganistan defensa que no es pot trobar una solució amb "imposició de mtodes"

   MADRID, 22 set. (EUROPA PRESS) -

   El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat que el seu país no disposa "ni dels mitjans ni de la pacincia" per fer front a les possibles noves ones de refugiats que puguin emigrar des de l'Afganistan. Ho ha fet en un discurs davant l'Assemblea General de Nacions Unides.

   "A més dels sirians, hi ha més d'un milió d'immigrants de diversos estats al nostre país. A causa dels esdeveniments a l'Afganistan, ens enfrontem a la possibilitat d'una afluncia d'immigració des d'aquest país (...) Ha arribat el moment que totes les parts interessades facin la seva feina sobre la base d'un repartiment just de la crrega i la responsabilitat", ha dit.

   A més, Erdogan ha criticat que el pensament d'algunes nacions de "'all fet, fet est'" far que no només certs pasos, sinó tota la humanitat acabi pagant "la factura" per aix.

   "A l'Afganistan s'ha vist de forma molt dolorosa que no és possible trobar una solució als problemes amb la imposició de mtodes que no tenen en compte les realitats sobre el terreny i el teixit social", ha afirmat el mandatari, que ha afegit que el poble afgans "s'ha quedat sol amb les conseqüncies de més de 40 anys d'inestabilitat i conflicte".

SÍRIA

   Respecte al protagonisme turc en el conflicte a Síria, el president ha apuntat que el seu país acull gairebé quatre milions de sirians i que també "lluita sobre el terreny contra les organitzacions terroristes". "Som l'únic aliat de l'OTAN que ha combatut contra l'Estat Islmic (...) Amb la nostra presncia evitem les massacres i les neteges tniques comeses per les extensions de l'organització terrorista Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK)", ha defensat.

   Així, el mandatari turc ha instat la comunitat internacional a actuar fermament contra el conflicte siri, que fa deu anys que dura, i a lluitar per trobar una solució política basada en la resolució 2254 del Consell de Seguretat de Nacions Unides, i que satisfaci les expectatives del poble siri.

   De la mateixa manera, ha posat en valor la feina de l'administració turca en territori libi per establir un alto el foc entre les parts, així com un posterior Consell Presidencial i un Govern d'Unitat Nacional. Turquia donar suport als seus esforos --ha exposat-- per proporcionar serveis públics, unificar les institucions i organitzar eleccions.

CONFLICTE A XIPRE, ORIENT MITJ I CAUCAS

   Sobre el conflicte a Xipre, Erdogan ha afirmat que una solució justa, permanent i sostenible només és possible amb un enfocament realista i orientat a resultats. "Per trobar una solució, s'ha de produir la igualtat sobirana i la igualtat de condició internacional del poble turc-xipriota, que és l'element principal de la illa", ha apuntat.

   Així, ha demanat a la comunitat internacional que tingui en consideració les opinions d'aquests ciutadans amb "una ment oberta i sense prejudicis", i ha assegurat que un Mediterrani tranquil forma part d'un "inters comú". "Esperem que els problemes relacionats amb la distribució de les rees de jurisdicció marítima es resolguin en el marc del dret internacional i les relacions de bon venatge", ha traslladat.

   En explicar que la proposta d'organitzar una Conferncia del Mediterrani Oriental encara est sobre la taula, el president Erdogan ha afegit que, de manera similar, considera que els problemes a la zona del Mar Egeu han de també ser resolts mitjanant el dileg bilateral.

   En una altra línia, el president ha detallat que un dels problemes més importants que amenaa l'estabilitat i la pau a la regió d'Orient Prxim és el conflicte entre palestí-israeli, que ha defensat que no es resoldr "mentre continu la persecució del poble palestí".

   "Les polítiques d'ocupació, annexió i assentament illegal han d'acabar immediatament. Continuarem oposant-nos a les violacions de l'estatus internacional de Jerusalem sobre la base de la resolució de les Nacions Unides de 1947", ha dit.

   D'altra banda, ha apuntat que "l'Azerbaidjan, fent ús del seu dret d'autodefensa, ha posat fi a l'ocupació del seu propi territori", cosa que ha perms "l'obertura de noves finestres d'oportunitat per a una pau duradora a la regió".

   "Concedim importncia a la protecció de la integritat territorial i la sobirania d'Ucrana, inclosa Crimea, l'annexió de la qual no reconeixem", ha afegit Erdogan. També ha mostrat el seu suport al retorn "segur, voluntari, digne i permanent" dels musulmans rohingya "que viuen en condicions difícils en campaments a Bangladesh i Birmnia".

MAL EXEMPLE DE SOLIDARITAT

   El president turc també ha expressat el que considera una "veritat dolorosa": la pandmia no ha donat un bon exemple en termes de solidaritat, perqu els pasos subdesenvolupats i la població més pobra han quedat "gairebé abandonats a la seva sort".

   Erdogan ha criticat durament que, en l'apogeu de morts per covid-19, "l'estructura distorsionada del sistema global" hagi creat problemes en lloc d'aportar solucions, cosa que, sumat "al nacionalisme de les vacunes", ha suposat una "vergonya per a la humanitat".

   És per aix que ha mostrat el seu desig que l'Assemblea General sigui "un punt d'inflexió" en aquest aspecte i posi de manifest la importncia de la cooperació a nivell internacional i de la cincia, tal com s'ha pogut observar en el context pandmic i materialitzat en la investigació i desenvolupament de les vacunes.

CANVI CLIMTIC

   Per al mandatari turc, "la humanitat ha utilitzat els recursos naturals que ha trobat en la recerca del progrés i el desenvolupament", per no ha respectat l'equilibri de la naturalesa. Ara com ara --ha assegurat-- el conjunt del planeta s'enfronta a la crisi climtica: contaminació de l'aire, inseguretat hídrica i alimentria i la prdua de la biodiversitat.

   En aquesta línia, Erdogan ha defensat que el major impacte del canvi climtic es veur a les grans ciutats, i ha posat d'exemple les pluges causades per huracans a Nova York, o les que van assotar centroeuropa.

   El mandatari ha lamentat que "els pasos que no causen el canvi climtic, inclosa Turquia, seran els més afectats per aquest desastre" i que aquesta situació "portar noves i enormes onades de migració".

   Així, el president turc ha dit que "la Terra és més gran que cinc", en allusió a les grans potncies del planeta que són els qui han fet "més mal a la naturalesa, a l'aire, a l'aigua, al sl i a la terra", i per aix "han de fer la major contribució" per afrontar la crisi climtica. "A diferncia del passat, aquesta vegada ningú té dret a dir: 'Soc fort, no pago factures'", ha asseverat.

   Finalment, Erdogan ha defensat l'ONU com "l'única plataforma per a la solució de problemes que preocupen tota la humanitat", i ha traslladat que es pot "construir un món de prosperitat i felicitat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés