Publicat 22/05/2019 18:06

Empoderant les dones refugiades rohingyes

Bangladesh.- La ONU estudia la viabilidad de reubicar a miles de refugiados rohingya en una isla remota de Bangladesh
REUTERS / DANISH SIDDIQUI

Poder treballar no només els hi dona ingressos sinó que també contribueix a la seva dignitat i autoestima

COIX'S BASAR, 8 Mar. (Per Himaloy Joseph Mree i Karen Homer, World Vision) -

Hamida omple borses de sorra juntament amb el seu equip de treballadores de la construcció, format exclusivament per dones. Elles vestides amb llargs burques negres i mocadors que emboliquen els seus caps, ajuden a construir un pont de bambú sobre una rasa d'aigües residuals.

L'olor és insuportable; la calor sufocant. A les 10 del matí hi ha 35C, i la humitat que hi ha és de gairebé un 90 per cent al campament de refugiats més gran del món, a Coix's Basar, Bangladesh.

En la cultura musulmana dels refugiats rohingyes, és poc comú que les dones treballin fora de la llar, especialment fent treballs manuals.

Per Hamida i els seves companyes d'equip, totes dones joves i vídues, estan disposades a posar a prova la tradició si aix significa guanyar una mica de diners per ajudar a mantenir la seva família. Elles es troben entre les 295 dones que participen a l'innovador programa de diners en efectiu per treball de World Vision als campaments de refugiats que ara acullen gairebé un milió de persones.

"No ens importa quin tipus de treball ens donin. Omplim borses amb sorra i ciment, anivellem camins i teixim tancs de bambú", diu Hamida, qui va perdre al seu esps durant la violncia genocida a Birmnia l'agost del 2017. De sobte, és va convertir en l'única font d'ingressos per a les seves dues filles, Ayatulá i Rashidulá, de 8 i 11 anys.

"És difícil per a una dóna guanyar diners aquí, al campament", diu Hamida. A Birmnia, ella i el seu esps portaven una petita granja, on conreaven la terra i cuidaven de les seves tres vaques i cinc cabres. Hamida mai va pensar que seria vídua als 40 anys i tenir el deure de trobar una manera d'alimentar els seus fills.

MOLTES DONES CAP DE FAMÍLIA

Per ella no est sola. Als campaments hi ha 32.684 llars encapalades per dones, segons ACNUR. Elles són les que lluiten per donar als seus fills una mica més de les racions mensuals d'arrs, llenties i oli vegetal que tots els refugiats reben del Programa Mundial d'Aliments (PMA).

Els nens necessiten una dieta més equilibrada i diversificada, per les mares no tenen mitjans per comprar la carn, el peix i les fruites i verdures fresques que necessiten, encara que aquests aliments estan disponibles al mercat.

L'ONG World Vision est proporcionant treball a curt termini a 1.000 refugiats rohingyes, el 30 per cent dels quals són dones, la qual cosa els hi permet obtenir alguns ingressos per construir carreteres, camins i ponts al campament de refugiats.

Els equips de treball estan formats per 1.000 refugiats que es roten cada 20 dies per assegurar que moltes famílies puguin participar en el programa. Els treballadors guanyen 350 taka (4,50 dlars) per dia, un salari just comparable amb les tarifes locals per la feina diria ocasional. Els ingressos totals de 82 dlars pel treball de 20 dies donen per a molt en els campaments on un quilo de tomquets costa a prop d'un dlar i un pollastre es ven per un dlar i mig.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés