Publicat 06/10/2021 07:27

Els Vint-i-set volen augmentar l'autonomia militar sense allunyar-se de l'OTAN

Archivo - Arxiu - Charles Michel, president del Consell Europeu.
Dario Pignatelli/European Counci / DPA - Archivo

   Michel aposta per mantenir la política bilateral amb la Xina, a la qual considera "competidora" i "scia"

   KRANJ, 6 oct. (de l'enviat especial d'EUROPA PRESS, Víctor Tuda) -

   Els Estats membre de la Unió Europea (UE) volen augmentar la seva autonomia militar per actuar com a organització en l'escenari internacional, tot i que reconeixen que l'OTAN segueix sent la "pedra angular" de la seva seguretat.

   Així ho recullen les conclusions orals presentades pel president del Consell Europeu, Charles Michel, després del debat en profunditat que han mantingut els líders europeus en una cimera informal a Kranj, Eslovnia. Les conclusions mostren l'equilibri que persegueix la UE entre desenvolupar més les seves capacitats militars i treballar en el si de l'OTAN amb els Estats Units (EUA) en temes de seguretat.

   Davant la demanda de pasos com Frana de ser més sobirans, les conclusions de Michel assenyalen el compromís de treballar amb aliats com els Estats Units i l'organització militar de la qual formen part 21 dels 27 Estats membres.

   L'assumpte de l'autonomia estratgica agafa vol a la Unió després de mesos de reflexió sobre quins passos ha de donar el bloc per desenvolupar més múscul propi. El debat es produeix després del desastre que va suposar la retirada de les tropes internacionals de l'Afganistan i de la polmica per l'aliana AUKUS --subscrita pels Estats Units, Austrlia i el Regne Unit d'esquenes al bloc europeu--.

   "Extraient les llions de recents crisis, estem compromesos a consolidar les fortaleses i reforar la nostra resilincia reduint la dependncia crítica", recull el text de l'exprimer ministre belga. El document equival a les conclusions que s'acorden després d'una cimera formal de líders europeus.

   En aquest sentit, Michel advoca per incrementar la capacitat del bloc per actuar autnomament amb l'objectiu d'aconseguir una UE "més efectiva i assertiva" en l'escenari internacional. Per aix insisteix a mantenir la seva política bilateral amb la Xina, a la qual que considera "competidora", "scia" i "rival sistmica".

ESCALADA DE PREUS DE L'ELECTRICITAT

   En ple debat sobre com controlar l'escalada de preus de l'electricitat, assumpte que els Vint-i-set també han tractat durant el sopar informal, les conclusions orals de Michel es fan ress de la intenció dels Estats membres de "reduir la dependncia i aconseguir més resilincia" en temes com l'energia, per també en les qüestions digitals i de ciberseguretat.

   La reunió a Eslovnia ha servit per tenir una discussió inicial sobre els preus al mercat energtic, un assumpte que abordaran de manera més profunda en el Consell europeu de finals de mes a Brusselles.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés