Publicat 06/12/2021 18:36

Els vint-i-set acorden una postura comuna sobre la directiva per a salaris mínims dignes

Archivo - Arxiu - FILED - 04 July 2011, Baden-Wuerttemberg, Karlsruhe: Euro coins lie on a Euro flag. The rate of inflation in the 19 countries of the eurozone recuperated slightly to 0.4 per cent in July, according to a first estimate from EU statistical
picture alliance / Uli Deck/dpa - Archivo

BRUSSEL·LES, 6 des. (EUROPA PRESS) -

Els països de la Unió Europea han acordat aquest dilluns una posició comuna per a una directiva que promogui salaris mínims dignes a la Unió, fixant un marc comú europeu que millori la prosperitat i la cohesió social del bloc.

Després d'estudiar la iniciativa que va presentar la Comissió Europea fa un any, els vint-i-set han acordat una base per impulsar sous mínims adequats, afavorir la negociació col·lectiva i millorar la protecció dels treballadors.

Es tracta del primer pas per aprovar una directiva sobre salaris mínims, una mesura que es negociarà ara amb el Parlament Europeu i que cerca avançar en el pilar social de la UE i garantir més prosperitat en el conjunt de la Unió.

"És un important pas amb el qual ens comprometem a que a Europa la gent pugui viure de la seva feina. Hem de tenir sous justos i no podem basar la nostra competència econòmica en sous baixos", ha assenyalat el comissari d'Ocupació, Nicolas Schmit.

El polític luxemburguès s'ha mostrat optimista de cara a la negociació amb l'Eurocambra i espera comptar amb la directiva en un futur proper. Això malgrat les discrepàncies d'alguns països de la UE, perquè la postura comuna ha tirat endavant sense el suport d'Hongria i Dinamarca, que defensen els seus sistemes propis, mentre que Alemanya i Àustria s'hi han abstingut.

Malgrat que la normativa no obligarà a fixar un salari mínim a la UE i es limita a establir mecanismes i eines per revisar a l'alça els sous, Schmit ha celebrat que suposa un canvi de paradigma per a Brussel·les perquè "ningú no s'hauria esperat això fa uns anys".

"Els salaris han estat sota pressió en alguns països de la UE per anar a la baixa i ara enviem un missatge fort per comptar amb instruments que avancin en una convergència a l'alça", ha insistit.

Pel seu costat, el ministre d'Ocupació d'Eslovènia, Janez Cigler Kralj, país que ostenta la presidència rotatòria de la UE, ha defensat que el bloc "no pot acceptar que hi hagi persones que posen tota la seva energia en la seva feina i així i tot viuen en la pobresa i no tenen una vida decent". "Aquesta directiva serà un gran pas per aconseguir aquest objectiu", ha assegurat.

Per millorar els salaris mínims a la UE, els països que compten amb aquesta figura en la legislació laboral fixaran un marc nou per actualitzar-los segons un seguit de criteris "estables i clars". La idea és que el salari mínim s'actualitzi cada cert temps i de manera regular, també es contempla que es pugui ajustar automàticament amb mecanismes d'indexació.

Un altre dels elements clau de la iniciativa és augmentar la negociació col·lectiva. Els vint-i-set han destacat que aquesta resulta clau per comptar amb salaris més alts i millors cobertures als treballadors, per això, la proposta demana als estats membres plans per impulsar la negociació col·lectiva en els sectors en què sigui inferior al 70 per cent.

Espanya es troba entre els països de la Unió que impulsen aquesta directiva europea, entenent que la mesura significa avançar en una Europa més social. La vicepresidenta del Govern central i titular de Treball, Yolanda Díaz, ha celebrat que amb la proposta el bloc "entén, per fi, que una Europa de futur és incompatible amb salaris baixos i condicions de vida precàries".

Existeixen grans diferències entre els vint-i-set pel que fa a la cobertura dels treballadors per acords col·lectius i salaris mínims, cosa que té a veure amb els diferents sistemes laborals entre els estats membres. L'Executiu europeu s'ha compromès a respectar les característiques i tradicions dels sistemes nacionals, cosa que reclamaven els països nòrdics.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés