Publicat 17/9/2020 9:51:58 +02:00CET

Els talibans no acceptaran un alto el foc fins que no es discuteixin les causes de la guerra

La delegació dels talibans durant la cerimònia inaugural de les converses de pau a Qatar amb el Govern de l'Afganistan
Ron Przysucha/US Department of S / DPA

MADRID, 17 set. (EUROPA PRESS) -

Mohammad Naeem, portaveu de la delegació dels talibans a Doha, ha assegurat que el moviment integrista que va fundar Mohammad Omar no acceptarà un alto el foc fins que no s'abordin les causes de la guerra en les converses de pau, segons ha informat la cadena de televisió Tolo.

El portaveu talibà ha assegurat que els milicians ja han reduït la violència durant la ronda preliminar de les converses de pau que se celebra a Doha. A més, ha denunciat que el Govern de l'Afganistan no ha cessat les operacions contra els talibans.

"No té sentit posar fi a 20 anys de guerra en una hora. Des de la nostra perspectiva, seria lògic discutir els principals aspectes del conflicte i la guerra i després tancar un alto el foc perquè el problema es resolgui de manera permanent", ha afirmat el portaveu.

"Suposeu que anunciem un alto el foc avui, però llavors no assolim un acord en la taula de negociació demà. Tornem a la guerra una altra vegada? Que vol dir això?", ha plantejat. Naeem ha assegurat que els talibans volen que s'estableixi un sistema islàmic a l'Afganistan en el qual es reflecteixin els valors del poble.

"Un dels nostres objectius era posar fi a la invasió de l'Afganistan. L'altre era que hi hagi un veritable sistema islàmic que sigui responsable amb el poble i el país", ha afirmat. El portaveu talibà ha assenyalat que les converses de pau tindran alts i baixos però s'ha mostrat convençut que el diàleg donarà bons resultats.

El procés de diàleg entre el Govern de l'Afganistan i els talibans va començar el 12 d'agost després de diversos mesos de retard per les dificultats a l'hora de finalitzar l'intercanvi de detinguts que establia l'acord de pau de Doha, que els talibans van signar amb els Estats Units sense la participació de Kabul.

El procés ha començat sense que s'hagi acordat un alto el foc per facilitar les converses. Des de l'acord de pau de Doha amb els Estats Units, el 29 de febrer, els talibans no tan sols no han cessat les hostilitats contra les forces de seguretat governamentals sinó que els han augmentat.

Contador