Actualitzat 29/11/2019 17:19:56 +00:00 CET

Els talibans confirmen la intenció d'assolir la pau després de la visita de Trump

dpatop - 28 November 2019, Afghanistan, Bagram: US President Donald Trump poses for a photo with US troops serving in Afghanistan, during a surprise Thanksgiving Day visit to Bagram Air Field. Photo: -/Planet Pix via ZUMA Wire/dpa
-/Planet Pix via ZUMA Wire/dpa

KABUL, 29 nov. (Reuters/EP) -

Els talibans han anunciat aquest divendres que estan preparats per començar les converses de pau amb els Estats Units, un dia després de la sorprenent visita del president nord-americà, Donald Trump, a les bases militars que Washington té al país.

"Els talibans volen arribar a un acord i ens estem reunint", ha informar Trump als periodistes després d'arribar a l'Afganistan aquest dijous. La visita ha tingut lloc durant el Dia d'Acció de Gràcies i ha estat la primera que el president dels Estats Units ha fet a les tropes des que va ser elegit.

Per la seva banda, el grup terrorista ha comunicat a l'agència Reuters que van estar mantenint converses a Doha, la capital de Qatar, amb alts càrrecs dels Estats Units durant el cap de setmana passat. Aquesta notícia arriba una setmana després de l'intercanvi de presoners entre Washington i Kabul, i augmenten, d'aquesta manera, les esperances d'un llarg i difícil acord de pau per posar fi a una guerra que fa 18 anys que va començar.

Un dels portaveu dels talibans, Zabiullah Mujahid, ha dit que el grup insurgent estava "llest per reiniciar les converses de pau des del punt on s'havien aturat", en referència a la cancel·lació de Trump al setembre quan el grup terrorista es va atribuir la responsabilitat d'un atac a Kabul que va matar 12 persones.

Actualment hi ha a l'Afganistan prop de 13.000 forces de l'exèrcit dels Estats Units i també d'altres països inscrits en l'OTAN, 18 anys després de la invasió militar liderada per Washington en resposta als atacs d'Al-Qaeda de l'11 de setembre del 2001 a Nova York. Des de llavors, uns 2.400 militars i funcionaris del Govern nord-americà han perdut la vida durant la guerra al país.

LA VISITA SORPRESA DE TRUMP

Donald Trump ha aterrat aquest dijous per sorpresa a la base aèria de Bagram, on s'ha reunit amb el seu homòleg afganès, Ashraf Ghani, per anunciar la predisposició dels talibans per iniciar les converses de pau.

"Els talibà volen aconseguir un acord, ja veurem si l'aconsegueixen. Si ho fan, ho fan, i si no, no. Està bé", ha sostingut en unes declaracions publicades per la Casa Blanca.

"Com ja sabeu, des de fa un temps volem aconseguir un acord. També volien els talibans, però vam fer marxa enrere. Érem a prop, però ens vam retirar pel que van fer", ha manifestat.

Trump ha recalcat que les tropes nord-americanes "es quedaran" a l'Afganistan "fins que hi hagi un acord o s'aconsegueixi una victòria total", ha afegit.

"Els talibans volen aconseguir un acord i ens estem reunint amb ells i dient-los que hi ha d'haver un alto el foc. No volien un alto el foc i ara sí que el volen. Crec que possiblement funcioni així", ha explicat.

L'Air Force One va despegar de la base conjunta Andrews a les 22.08 (hora local) aquest dimecres i ha arribat unes 24 hores després a la base aèria afganesa, on ha aterrat amb els llums apagats per motius de seguretat. L'avió ha abandonat Bagram poc després de la mitjanit.

LES CONVERSES DE PAU

Els talibans fa mesos que dialoguen amb diplomàtics nord-americans per acordar la retirada de més de 20.000 efectius de les forces internacionals de l'Afganistan a canvi de garanties que el país no es farà servir com a base per a atacs terroristes.

Després de la suspensió de les converses, els talibans han reforçat la seva campanya d'atemptats i ofensives a tot el territori afganès i han reiterat que no signaran un alto si abans no hi ha un calendari de retirada de les tropes nord-americanes del país centreasiàtic.

A més, fins ara s'han negat a negociar directament amb el Govern de Ghani, al qual consideren una "titella" d'Occident. Kabul ha exigit un procés de converses directes de cara a la signatura d'un eventual acord de pau.

No obstant això, la presidència afganesa va assegurar a principis de novembre que la Xina ha acceptat fer una reunió "en un futur proper" entre el Govern i una delegació dels talibans per abordar un possible acord de pau.

Els talibans ja van confirmar el 23 d'octubre que Pequín estava treballant per organitzar una ronda de converses i van apuntar fins i tot que el grup insurgent havia rebut una invitació per acudir a la trobada.