Publicat 19/08/2021 13:57

Els talibà aspiren a tenir "bones relacions" amb "tots els països"

Roda de premsa dels talib a Kabul
STRINGER / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

   Els pasos occidentals es distancien dels talib mentre Rússia i la Xina comencen a estendre ponts

   MADRID, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

   Els talib han assegurat que no tenen previst establir vetos internacionals i que aspiren a tenir "bones relacions diplomtiques i comercials amb tots els pasos", en un context en el qual les reaccions a tot el món van des de l'estupor al pragmatisme.

   El rgim deposat el 2001 només era reconegut pel Pakistan, l'Arbia Saudita i la Unió dels Emirats rabs, per des de la presa de Kabul el diumenge els talib estan venent una imatge que dista de la de fa 20 anys. Parlen d'inclusividad en la presa de decisions i de respectar els Drets Humans.

   A falta de veure en qu es concreten aquestes promeses i del resultat de les negociacions ja en marxa amb els líders polítics locals --encapalats per Hamid Karzai i Abdulá Abdulá--, els talib també han ests ponts cap a una comunitat internacional, que de moment desconfia del que Human Rights Watch (HRW) ha descrit com a "paraules vagues".

   Un portaveu insurgent, Zabihulá Muyahid, ha confirmat aquest dijous a Twitter la bona voluntat diplomtica de l'"Emirat Islmic", en un intent de sortir al pas dels "rumors". "No hem parlat de no fer negocis amb pasos concrets", ha assegurat, sense alludir a cap cas particular.

   Els Estats Units, sota la presidncia de Donald Trump, es va asseure a negociar amb els talib i va signar un acord que, al febrer de 2020, va posar les bases del replegament militar que ha acabat de consumar-se amb el demcrata Joe Biden. La principal preocupació de Washington era que l'Afganistan tornés a la casella de sortida, de nou com a bastió del terrorisme a gran escala.

   La majoria de governs occidentals opten ara com ara per veure qu passa en el procés negociador, aparcant de moment missatges contundents en relació al reconeixement o no d'un futur rgim. "Jutjarem el rgim segons les eleccions que facin i per les seves accions, en comptes de per les seves paraules", va sentenciar el dimecres el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, resumint un sentiment general.

   L'Alt Representant de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha apuntat en diverses compareixences i entrevistes que el bloc no té previst ara com ara cap reconeixement, si bé sí ha adms que s'hauran d'obrir "canals de comunicació" per resoldre qüestions prctiques, comenant pels processos d'evacuació en marxa des de Kabul.

   El Govern de Frana, no obstant aix, ja ha deixat clar per boca del seu secretari d'Estat d'Assumptes Europeus, Clément Beaune, que "no hi haur cap reconeixement" del rgim talib, encara que al mateix temps ha reconegut en declaracions a Franceinfo que seria "una notícia una mica menys dolenta" que al futur govern hi hagués membres d'altres faccions polítiques.

POSICIONAR-SE EN EL NOU ESCENARI

   Borrell ha assegurat aquest dijous que la UE no pot deixar que Rússia i la Xina "prenguin el control de la situació" a l'Afganistan i es converteixin en els "patrocinadors" del Kabul liderat pels talib. Tot i així, les dues potncies s'estan caracteritzant aquests dies per una posició com a mínim conciliadora.

   El ministre d'Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov, va declarar recentment que "no hi ha pressa" per a un hipottic reconeixement, i va reconixer alguns aspectes "positius" en els missatges dels talib. També ho ha fet el Govern de Xinesa en els seus successius contactes d'aquests últims dies. Moscou, no obstant aix, cataloga els talib com a organització terrorista.

   El ministre d'Exteriors de Xinesa, Wang Yi, ha aplaudit els "senyals positius" que han enviat els talib durant les seves nombroses aparicions públiques, encara que els ha marcat algunes línies vermelles, com la desvinculació d'organitzacions terroristes. A Pequín preocupen especialment els suposats llaos amb el Moviment Islmic del Turquestan Oriental, una organització radical uigur.

   Wang va llanar aquest missatge precisament en una conversa telefnica amb el seu homleg de Turquia, Mevlut Cavusoglu, representant d'un altre dels pasos que cerca posicionar-se a l' Afganistan. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha avanat que s'adaptarien a "les noves realitats sobre el terreny".

   Sobre un possible reconeixement dels talib, Cavusoglu ha assegurat que Turquia actuar en el marc de la comunitat internacional, segons el diari 'Daily Sabah'. "Necessitem veure si hi ha un govern veritablement inclusiu o no", ha declarat davant els mitjans.

IRAN I PAKISTAN

   També ha canviat la posició d'Iran, que va passar d'ajudar els Estats Units en el derrocament dels talib el 2001 a celebrar que al país veí el seu principal adversari hagi sofert una "derrota" fruit del replegament militar, en paraules del president irani, Ebrahim Raisi.

   Tericament, a Teheran no beneficia un rgim radical sunnita al país veí, per com apunta l'analista Karim Sadjadpour per al Fons Carnegie per a la Pau Internacional, "avui el principal impulsor de la ideologia revolucionria iraniana no és la religió, sinó l'oposició als Estats Units i Israel".

   Les principals mostres de simpatia cap als talib han arribat des del Pakistan, on el Govern d'Imran Jan ha vist amb bons ulls un canvi de rgim que hauria de fer-li guanyar influncia en el tauler regional. L'escenari no est exempt de riscos: un possible augment de l'activitat miliciana podria estendre's també a l'altre costat de la porosa frontera comuna.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés