Actualitzat 15/12/2015 11:33

Els segrestos de periodistes augmenten al món, amb Síria com el pitjor país, segons RSF

MADRID, 15 Des. (EUROPA PRESS) -

   Un total de 54 periodistes, entre els quals hi ha una dona, es troben segrestats actualment a tot el món, cosa que representa un augment del 35% respecte al 2014, segons l'últim balanç publicat aquest dimarts per Reporters Sense Fronteres (RSF).

   Entre els periodistes segrestats figuren tres espanyols, Ángel Sastre, José Manuel López i Antonio Pampliega. Els reporters van ser capturats a Síria el 13 de juliol passat i, segons RSF, "es trobarien en mans del Front al-Nusra", la filial d'Al-Qaida a Síria.

   Segons l'organització, Síria "és el país amb el nombre més elevat de periodistes en mans de grups diversos", amb de 26, mentre que el grup terrorista Estat Islàmic és el que més reporters té retinguts amb 18, entre els quals hi ha el britànic John Cantlie, qui ha realitzat vídeos propagandístics per a l'organització que lidera Abu Bakr al-Baghdadi.

   "En certes zones de conflicte s'ha desenvolupat una verdadera indústria del segrest", ha denunciat el secretari general de RSF, Christophe Deloire.

   "No podem sinó alarmar-nos per l'augment del nombre de reporters que es troben segrestats al món el 2015", ha afegit, i ha subratllat que "aquest fenomen està relacionat sobretot amb l'explosió dels segrestos de periodistes al Iemen". En aquest país, ha precisat un total de 33 periodistes han estat segrestats tant pels rebels houthis com per Al-Qaida, davant dels dos del 2014, dels quals tretze segueixen retinguts.

PERIODISTES EMPRESONATS

   Davant d'aquesta mala notícia, la bona, segons RSF, és que el nombre de periodistes que actualment es troben empresonats és un 14% inferior al registrat l'any passat. Així, actualment hi ha 153 periodistes professionals, 161 periodistes-ciutadans i 14 col·laboradors de mitjans de comunicació detinguts per fer la seva feina, respecte dels 178 periodistes i els 178 periodistes-ciutadans empresonats el 2014.

   Segons RSF, la Xina segueix sent la "presó més gran del món" per als periodistes, amb 23 empresonats, seguit d'Egipte, on actualment hi ha 22 professionals dels mitjans de comunicació entre reixes.

   En tercer lloc se situa Turquia, amb vuit. L'organització ha denunciat aquest cas en particular, on "ja ni els periodistes estrangers estan exempts, com ho demostra la detenció a finals d'agost d'un equip de VICE News, un guia-intèrpret iraquià de la qual encara es troba detingut".

PERIODISTES DESAPAREGUTS

   Finalment, l'informe de RSF denuncia que actualment hi ha vuit periodistes desapareguts. Els reporters, segons l'ONG, "desapareixen sobretot a les zones de conflicte, on a la inestabilitat del lloc se suma la dificultat de portar a terme investigacions per trobar-los quan es realitzen".

   En aquest apartat s'inclouen els casos dels periodistes sobre els quals no hi ha "suficients elements per determinar que han estat víctimes d'un assassinat o d'un segrest i que no s'ha difós cap reivindicació creïble".

   En aquest cas, Líbia, on cada vegada és més difícil obtenir informació fiable, és el país més afectat per les desaparicions. Aquest any s'ha perdut allà la pista de quatre periodistes libis i d'un càmera egipci del canal privat Barqa TV, ha lamentat RSF.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés