Publicat 15/04/2021 23:10CET

Els ministres d'Exteriors ultimen la XXVII Cimera Iberoamericana d'Andorra

La ministra andorrana d'Afers exteriors (en la pantalla) i la secretària general iberoamericana presideixen la reunió de Ministres d'Exteriors
FUNDACIÓN CUMBRE IBEROAMERICANA-ANDORRA 2020

Han consensuat una declaració i 15 comunicats especials

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 15 abr. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers exteriors iberoamericans han celebrat aquest dijous una reunió que ha servit per ultimar la preparació de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern que se celebrarà el 21 d'abril a Andorra.

La trobada ha servit per "tancar acords" sobre els documents finals que s'elevaran als mandataris durant la Cimera, segons ha informat la Fundació Cimera Iberomaricana-Andorra 2020 mitjançant un comunicat.

Els ministres i viceministres participants han destacat "la importància del multilateralisme, el consens i la cooperació iberoamericana" per fer front a la pandèmia de Covid-19.

Han "subratllat la rellevància d'un accés equitatiu a les vacunes i d'un finançament internacional ràpid i flexible, amb mecanismes que donin resposta a les necessitats específiques dels països".

La XXVII Cimera Iberoamericana, amb el lema 'Innovació per al desenvolupament sostenible - Objectiu 2030. Iberoamerica enfront del repte del coronavirus' es considera "una cita històrica", ja que serà la primera ocasió en què els 22 caps d'Estat i de Govern de la regió es reuneixin des que va començar la pandèmia.

ELS ACORDS

D'aquesta manera, durant la trobada s'ha consensuat una declaració i el compromís sobre Innovació per al Desenvolupament Sostenible, i s'ha debatut sobre els 15 comunicats especials que articulen solucions concretes per a la recuperació de la regió dels efectes de la pandèmia en els àmbits sanitari, social i econòmic.

Els documents, que es difondran en la conclusió de la Cimera, una vegada siguin aprovats pels mandataris, advoquen per l'accés universal a les vacunes contra la Covid-19.

També es planteja reformar els instruments de finançament perquè els països més afectats per la pandèmia rebin una ajuda "més ràpida i flexible", i també es presenta un fons de garanties recíproques per reactivar el sector cultural.

Així mateix, s'impulsa l'engegada d'un programa de prevenció i eradicació de la violència de gènere, i es reforça el compromís de la regió amb la innovació per al desenvolupament sostenible.

ELS PARTICIPANTS

En la trobada, telemàtica, han participat els ministres d'Andorra, l'Argentina, Bolívia, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Xile, República Dominicana, l'Equador, El Salvador, Espanya, Guatemala, Mèxic, Nicaragua, Panamà, el Perú, Portugal i Veneçuela.

També han assistit els viceministres d'Exteriors del Brasil, Hondures, el Paraguai i l'Uruguai.

La ministra d'Afers exteriors d'Andorra, Maria Ubach, considera que la declaració reflecteix la posició política d'Iberoamerica sobre la recuperació econòmica, l'accés equitatiu a les vacunes, la incorporació de la dimensió mediambiental, la situació de les persones més vulnerables i la construcció de societats més inclusives.

Ubach ha qualificat la declaració com "un document transversal de la Conferència que situa la innovació com a element essencial per a la consecució del desenvolupament sostenible".

Per la seva banda, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha afirmat: "Si durant el 2020 ens va unir el problema, el 2021 ens ha d'unir la solució".

"Estem obligats a aprendre per ressorgir més forts, més responsables, més solidaris i més respectuosos amb nosaltres mateixos, amb els nostres ciutadans i amb el nostre entorn vital", ha afegit assegurant que s'arriba a la Cimera amb els deures fets.

COORDINADORS NACIONALS I RESPONSABLES DE COOPERACIÓ

La reunió de ministres d'Afers exteriors d'aquest dijous ha estat precedida per la IV Reunió de Coordinadors Nacionals i Responsables de Cooperació de la regió, en la qual es van aprovar quatre nous programes de cooperació iberoamericana.

Aquests programes seran d'impuls d'una iniciativa per prevenir i eradicar la violència de gènere, un pla per eradicar la transmissió maternoinfantil de la malaltia de Chagas, un programa per a la protecció de les llengües indígenes i un altre per promoure el paper de la ciutadania en la consecució del desenvolupament sostenible.

Finalment, la Conferència Iberoamericana proposa la creació d'un Observatori Epidemiològic Iberoamericà.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés