Publicat 18/07/2020 11:49CET

Els líders de la UE debaten una nova proposta que donaria als Països Baixos el poder de bloquejar ajudes

Manté un fons els 750.000 milions però redueix les transferències i augmenta els préstecs

BRUSSEL·LES, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea debaten una nova proposta per al fons de recuperació econòmica que donaria en la pràctica als Països Baixos el poder de bloquejar el desemborsament d'ajudes si considera que el país que les rebrà no ha plantejat les reformes adequades o no són prou ambicioses.

El plantejament actualitzat que ha presentat el president del Consell europeu, Charles Michel, al que ha tingut accés Europa Press, inclou un "súper fre d'emergència", segons el qual un sol país podria demanar, en el termini de tres dies, elevar els seus dubtes sobre un pla nacional a una reunió a nivell de ministres de Finances i fins i tot a una cimera de caps d'Estat i de Govern.

Els caps d'Estat i de Govern discuteixen des de passades les 11.00 hores aquest document. El pla de recuperació seguiria tenint una grandària de 750.000 milions d'euros, però les transferències directes als països es reduirien a 450.000 milions (50.000 milions menys) i els préstecs reemborsables augmentarien fins als 300.000 milions.

Dins dels 450.000 milions en transferències directes, els Estats membres rebrien 325.000 milions en subvencions a través del Fons per a la Recuperació i la Resiliència (RFF), el pilar més important del pla, la qual cosa suposa un increment de 15.000 milions d'euros.

La resta aniria canalitzat a les capitals a través d'altres programes que sofreixen retallades, com la dotació extraordinària per a la Política de Cohesió (que es queda en 45.000 milions), el nou pla Juncker (11.500 milions). Desapareix en la nova proposta el fons per incentivar inversions privades en empreses a través del BEI.

El document també recull un increment dels 'xecs' o correccions que es fan en les contribucions dels països més rics del bloc perquè aportin menys diners al pressupost comunitari.

En total, Àustria, Alemanya, Dinamarca, Suècia i Països Baixos s'estalviarien 46.000 milions d'euros entre 2021-2027 que haurien de completar la resta de socis.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés