Publicat 4/12/2019 17:43:20 +01:00CET

Els líders de l'OTAN reafirmen el seu compromís amb la clàusula de defensa col·lectiva

Reunió de líders de l'OTAN.
Jakub Kotian/TASR/dpa

WATFORD (ANGLATERRA), 4 des. (DPA/EP) -

Els líders de l'OTAN han reafirmat al final de la cimera el seu compromís amb la clàusula de defensa col·lectiva, segons el qual un aliat pot demanar l'ajuda dels seus socis en cas de sentir-se atacat, i ha obert la porta a un "procés de reflexió" sobre possibles reformes.

"Reafirmem el durador vincle transatlàntic entre Europa i l'Amèrica del Nord (...) i el nostre solemne compromís amb l'article 5 del Tractat de Washington", segons el qual "un atac contra un aliat serà considerat com un atac contra tots nosaltres", diu el comunicat final.

La reunió arribava precedida per la polèmica oberta després de les crítiques del president de França, Emmanuel Macron, a una OTAN que veia en "mort cerebral". En la cimera, els líders han acceptat obrir "un procés de reflexió" per "reforçar encara més la dimensió política" del bloc, sense entrar en més detalls sobre l'assumpte.

Consideren que cal respondre tant les oportunitats" com als "desafiaments" que representen "la creixent influència de la Xina i les polítiques internacionals".

Els líders han aprovat també nous plans de defensa per a Polònia i els països bàltics, tot i que Turquia va arribar a amenaçar amb bloquejar aquests pactes si la resta d'estats membre no reconeixien l'amenaça terrorista que representarien les milícies kurdes al nord de Síria.

El secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, ha confirmat l'acord en la seva compareixença posterior, sense especificar com han aconseguit convèncer a última hora el president turc, Recep Tayyip Erdogan. "És públic que tenim diferents opinions sobre com designar les YPG", ha dit, en al·lusió a les sigles de les Unitats de Protecció Popular.

L'assumpte s'ha tractat, però no de manera "específica", segons Stoltenberg, que ha confirmat un consens entre tots els països del bloc per evitar posar en risc els avanços assolits durant aquests darrers anys en la lluita contra el grup terrorista Estat Islàmic.

D'altra banda, l'OTAN també ha confirmat avanços en la Iniciativa de Disposició, en virtut de la qual els aliats es comprometen a mobilitzar forces per terra, mar i aire en un màxim de 30 dies. Stoltenberg ha anunciat compromisos per posar a la disposició de l'Aliança en el termini d'un mes "30 batallons, 30 esquadrons aeris i 30 bucs de combat".