Publicat 1/7/2019 13:38:22 +02:00CET

Els líders europeus ajornen a aquest dimarts la negociació del repartiment dels alts càrrecs

Cumbre UE.- Los líderes europeos aplazan al martes la negociación del reparto de los altos cargos
Dario Pignatelli/European Union/ DPA

BRUSSEL·LES, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea continuaran aquest dimarts les negociacions per al repartiment dels alts càrrecs de les institucions comunitàries, davant les dificultats per aconseguir un equilibri satisfactori per les tres principals famílies polítiques després de més de 24 hores de contactes bilaterals i negociacions a Brussel·les.

El president del Consell europeu, Donald Tusk, ha pres la decisió de "suspendre" la cimera extraordinària que va arrencar diumenge passat a la capital europea i reprendre-la aquest dimarts a partir de les 11.00 hores, segons ha informat el seu equip.

Després d'anul·lar-se la sessió d'aquest dilluns, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de líders de la família socialdemòcrata es reuneixen a la delegació espanyola per analitzar la situació.

L'ajornament respon a la necessitat de donar més temps per salvar les diferències que allunyen els populars, socialistes i liberals i mirar de trencar el punt mort en el qual es troba la situació, han explicat a Europa Press diverses fonts europees.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que és possible l'acord però que cal una mica més de temps i ha avisat que prendre decisions "amb precipitació" podria portar el risc de crear "tensions en el Consell durant els propers cinc anys".

La negociació formal va arrencar amb un sopar diumenge passat, després d'una jornada de contactes bilaterals, i va prendre com a punt de partida una proposta dissenyada entre França, Alemanya, Espanya i els Països Baixos que col·locava el candidat socialdemòcrata, l'holandès Frans Timmermans, al capdavant de la Comissió Europea.

Tot i que comptava amb l'aval de la cancellera alemanya, aquesta proposta va despertar el malestar de la resta de líders de la família del Partit Popular Europeu, perquè suposava renunciar a la prefectura de l'Executiu comunitari malgrat ser la força més votada en les eleccions europees del passat mes de maig i perquè relegava el seu candidat, l'alemany Manfred Weber, a la presidència de l'Eurocambra.

Al llarg de la segona jornada de negociacions, el disseny es va revisar per col·locar a la presidència del Consell europeu la búlgara del Partit Popular Europeu Kristalina Gueorguieva, amb l'objectiu d'acontentar al PPE i complir amb els criteris d'equilibri geogràfic i de paritat de gènere. El nom de Gueorguieva, no obstant això, no ha arribat a consolidar-se i ja ha estat descartat.