Actualitzat 10/12/2018 20:09

Els guanyadors del Premi Nobel de la Pau cerquen justícia per a les víctimes de la violència sexual en conflictes armats

El Nobel de la Paz Denis Mukwege
REUTERS / NORSK TELEGRAMBYRA AS

OSLO, 10 des. (Reuters/EP) -

Els guanyadors del Premi Nobel de la Pau d'aquest any, el cirurgià congolès Denis Mukwege i l'activista yazidita Nadia Murad, han instat al fet que es faci justícia per a les víctimes de la violència sexual en conflictes armats un dia abans de rebre els guardons per la seva tasca contra la violació i l'ús d'aquest tipus de violència com a "arma de guerra".

Tots dos es dirigiran a la localitat d'Oslo, a Noruega, on es farà entrega dels premis aquest dilluns. El jurat ha reconegut que tant Mukwege com Murad han arriscat la seva pròpia seguretat per combatre "de manera valenta" un crim de guerra que l'activista yazidita va patir en pròpies carns després de ser segrestada el 2014 pel grup terrorista Estat Islàmic, que va raptar unes 3.000 dones i nenes a la part nord d'Iraq.

Murad va aconseguir escapar després de tres anys de "malson" i, des de llavors, s'ha convertit en una de les principals veus de la minoria yazidita a tot el món. En opinió del Comitè Noruec, "ha demostrat una valentia poc comuna en explicar el seu propi patiment i parlar en nom d'altres víctimes" per cridar l'atenció de la comunitat internacional.

Per la seva banda, Mukwege, habitual en les quinieles del Nobel dels últims anys, ha estat clau per ajudar milers de pacients gràcies a la tasca del seu hospital a Bukavu, a la part Est de República Democràtica del Congo. El personal del centre ajuda a pal·liar les seqüeles físiques de la violència sexual en un context de guerra.

Murad ha indicat durant una roda de premsa a l'Institut Noruec del Nobel que ni una sola persona a Iraq s'ha enfrontat encara a la Justícia per violar dones i nenes yazidites. "No hem vist ni un sol besllum de justícia en aquest sentit. Necessitem que es faci justícia algun dia", ha assegurat abans d'alertar que unes 3.000 dones yazidites continuen preses d'Estat Islàmic.

No obstant això, s'ha mostrat al seu torn optimista. "Si no hagués estat per la nostra campanya durant els últims anys no haguéssim vist com es prenien mesures cap a la justícia", ha subratllat.

En aquest sentit, Mukwege ha afirmat que la justícia ha de ser inclosa en qualsevol procés de pau. La Segona Guerra del Congo va acabar el 2003 i es va saldar amb més de 5 milions de morts, però la violència continua sent un problema a la República Democràtica del Congo, on les milícies segueixen atacant civils.

"Hi ha una llei humanitària. Instem tothom a cenyir-s'hi de manera imparcial. Després que acabés el conflicte armat hem vist als senyors de la guerra arribar al poder, per la qual cosa la violència ha continuat", ha manifestat Mukwege, que espera que guanyar el Nobel de la Pau serveixi per ajudar a portar als perpetradors davant la justícia.

Murad i Mukwege succeeixen en el palmarès a la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN), reconeguda el 2017 pel seu activisme per alertar de les "catastròfiques conseqüències humanitàries" de l'ús d'aquest tipus d'armament. El 2016, el guardó va recaure en el llavors president colombià, Juan Manuel Santos, pel seu acord de pau amb les FARC, i un any abans el comitè va premiar la tasca del Quartet per al Diàleg Nacional de Tunísia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés