Publicat 19/1/2019 14:36:19 +01:00CET

Els francesos consideren que Macron no ha estat a l'altura en la crisi de les 'armilles grogues'

Armilles Grogues a Frana
Miguel Osés / Europa Press - Archivo

No obstant aix, també denuncien la "degradació pública" causada per les manifestacions i consideren proporcionada la resposta policial

PARÍS, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

La majoria dels francesos creu que el Govern no ha estat a l'altura a l'hora de gestionar la crisi deslligada pel moviment social de les 'armilles grogues' en les protestes iniciades fa ja deu setmanes per la pujada dels preus del combustible, per també han amonestat als participants dels concentracions per la seva violncia i per la degradació dels llocs públics, al mateix temps que han donat el seu suport a la reacció de la Policia.

Segons una enquesta de seguretat realitzada per Odoxa-Fiducial para 'Le figaro', el 83 per cent dels enquestats consideren que la protesta social ha suposat un punt de "ruptura" i associen aquestes marxes amb la "degradació de llocs públics i privats".

Un altre 81 per cent creuen que les protestes han degenerat en una "sistematització de la violncia contra la policia" i un 77 per cent fins i tot prediuen noves "escenes de saqueig" en properes manifestacions.

També cal destacar que, malgrat el polmic ús de les escopetes de bales de goma LBD40, només una minoria de l'opinió considera que l'ús de la fora va ser "excessiu" en els primers nou actes de mobilització. De fet, en el 58 per cent dels casos, els enquestats fins i tot afirmen el contrari: un 35 per cent creu que la Policia va emprar "violncia legítima" i un 23 per cent va arribar a considerar-la fins i tot com a insuficient.

FRACS DEL GOVERN

En realitat, els francesos han decidit responsabilitzar al Govern d'haver estat incapa d'ordenar una resposta efica de la Policia. Un 64 per cent creu que l'Elisi no va preparar prou a les forces de seguretat per bregar amb la violncia reinante.

Un 68 per cent dels enquestats creuen que el Govern "no ha estat a l'altura" i la condemna a l'actuació de la cúpula de l'Elisi és uniforme entre tots els mxims responsables de la resposta a les protestes.

Per exemple, el 66 per cent dels enquestats creu que el primer ministre del país, Édouard Philippe, no encarna l'autoritat de l'estat, per la desaprovació puja al 70 per cent per al president, Emmanuel Macron, i al 71 per cent pel qual consideren responsable directe de tota l'operació de contenció, el ministre de l'Interior, Christophe Castaner.